Cu trei zile înaintea începerii Campionatului Mondial de Fotbal, românii care sperau să facă bani pariind pe şansele celor mai bune echipe vor trebui să renunţe la câştigurile visate. De marţi, 1.408 case de pariuri din toată ţara, adică 96,7% din cele 1.455 de agenţii existente, pun lacătul pe uşă pe timp nelimitat, supărate că Guvernul vrea să impoziteze cu 25% toate câştigurile pariorilor, indiferent de sumă. Nici jocurile de noroc nu scapă de impozitare, po­trivit unei propuneri de modificare a Codului Fiscal analizate de Gândul.

Asta înseamnă că în curând, pariurile sportive nu vor mai fi deloc profitabile, ba mai mult, jucătorii vor veni cu bani de acasă pentru a-şi plăti obligaţiile către stat în cazul în care norocul le surâde. Astfel, la fiecare 10 lei jucaţi, luând în calcul o cotă de pa­riere de 1,2, respectiv un câştig de 12 lei, câştigătorii vor plăti după impozitare 3 lei. Făcând diferenţa dintre banii daţi pe bilet şi cei câştigaţi, rezultă 2 lei profit real pentru "norocos", ceea ce înseamnă că acesta va mai plăti 1 leu din buzunar pentru a achita impozitul de 25% din câştig, respectiv cei 3 lei care îi revin statului.

În prezent, jucătorii nu trebuie să plătească nimic pentru sumele mai mici de 600 de lei obţinute din pariuri, or majoritatea câştigurilor (70%) se încadrează la această categorie, după cum au explicat luni reprezentanţii Asociaţiei Organizatorilor de Pariuri din România (AOPR). Singurii care sunt impozitaţi sunt jucătorii care scot peste 600 de lei din pariuri şi care sunt taxaţi cu 20-25% din banii căştigaţi, în funcţie de sumă.

Pariurile sportive sunt o afacere din care acum toată lumea câştigă, indiferent că e vorba de fotbal, de cunoscutul Festival de la San Remo ori de numerele extrase la jocurile internaţionale.

Astfel, dintr-un total de 24 milioane de euro, cât reprezintă încasările lunare în domeniu la nivel naţional, peste 16 milioane de euro, reprezentând 70% din încasări, intră în buzunarele jucătorilor. Cea mai mare parte din câştigurile jucătorilor (70% din sumă), 11,6 milioane de euro, sunt exact banii care acum nu sunt impozitaţi. Nici casele de pariuri nu o duc rău: restul de 30% din încasările lunare, adică 7,1 milioane de euro, intră în conturile lor, însă din aceşti bani mai trebuie scăzute 6,5 milioane de lei/lună pentru taxa de autorizare şi impozitul pe profit.

După impozitarea cu 25% a tuturor câştigurilor, cel puţin 50% din cifra de afaceri din domeniul pariurilor sportive se va duce într-o clipită, spun reprezentanţii caselor de pariuri, care, în semn de protest, au decis închiderea agenţiilor.

Dacă agenţiile de pariuri vor pierde, cineva va avea totuşi de câştigat din acest business: site-urile de pariuri online. Statul însă va pierde din această ecuaţie, pentru că firmele care organizează aceste jocuri nu sunt înregistrate în România, iar profiturile se vor duce în ţările de origine.