Aţi auzit de dinnede? Cel mai probabil nu. Un orădean care a gustat "la mama lor" aceste preparate tradiţionale în sudul Germaniei a decis să parieze pe ele.

Impresionat de gustul bucatelor din care în Evul Mediu se înfruptau cavalerii şvabi, Ioan Vlad a pornit, alături de soţie şi de un prieten, o afacere inedită, pe care a numit-o "Castelul Brutarilor". Cu un stand mobil ce imită un castel medieval, cei trei vând dinnede proaspete, preparate pe loc, la evenimentele organizate în ţară. La finalul lunii iunie au debutat cu dreptul, la Electric Castle.

Kurtos la nemţi

Produse des întâlnite la târgurile din sudul Germaniei, dinnedele au o istorie de peste 1.000 de ani. Fiindcă se pregăteau rapid, erau savurate pe vremuri de cavalerii şvabi ai Imperiului Romano-German. "Dinnedele au fost preparate iniţial din surplusul de aluat pe care-l avea brutarul. Cu această lipie testa cuptorul, să vadă dacă este destul de încins", spune Ioan Vlad (foto) un orădean care a hotărât să "importe" dinnedele şi la noi.

După ce în urmă cu mai mulţi ani şi-a urmat tatăl în Austria, Ioan i-a preluat şi pasiunea, cea de tâmplar, lucrând la construirea de scene pentru teatru şi operă. Mai apoi, a pornit o afacere ducând cozonacul kurtos la festivaluri ce se ţineau în Austria şi Germania, poftindu-i pe participanţi să guste mai multe specialităţi din savurosul desert unguresc. "Cozonacul kurtos e chiar ceva deosebit, iar cel pe care-l vindeam noi era doar cu ingrediente naturale, fără conservanţi", explică Ioan.

Savoare naturală

În drumurile lui prin Germania, Ioan a descoperit şi dinnedele. "Le-am gustat prima dată când eram în vizită la un prieten, într-o comună din sudul Germaniei, pe urmă am cunoscut un vânzător care ne-a dat reţeta", povesteşte orădeanul, impresionat de gustul şi savoarea preparatului. "Sunt produse foarte îndrăgite de nemţi, mai ales în acea zonă", zice el.

Dinnedele se coc pe loc, în faţa clienţilor, dintr-un aluat frământat din făină integrală de grâu şi secară, proaspăt măcinată. "Peste aluat se pun ingrediente pline de savoare: brânză maturată de peste 6 luni, specialităţi de carne afumată cu lemn de stejar şi fag, maturată apoi şi aceasta, cartofi, ceapă şi chiar mere. Nu folosim premixuri, conservanţi, coloranţi sau amelioratori. Aluatul este făcut întotdeauna proaspăt", zice Ioan. Încrezător că a găsit un preparat care va mulţumi cât mai multe gusturi, s-a decis să-l aducă în România, pentru a-l vinde la târguri şi festivaluri. Primul a fost chiar cel mai mare festival din ţară, Electric Castle, eveniment desfăşurat în perioada 25-28 iunie lângă Castelul  Bánffy din judeţul Cluj.

Spre Oradea

Mizând pe accentele medievale ale produsului nemţesc, Ioan şi asociaţii lui şi-au numit afacerea "Castelul Brutarilor". În plus, cum pasiunea lui este tâmplăria, a şi realizat un stand mobil care imită un castel, în interiorul căruia, într-un cuptor cu lemne, sunt preparate apetisantele dinnede. Petrecăreţii de la festival au avut de ales între dinnede cu speck şi cartofi, speck şi ceapă, brânză şi ceapă, respectiv brânză şi cartofi. Preţul de vânzare pentru o porţie a fost de 15 lei, bani în schimbul cărora clientul primeşte o dinnedă de 300 de grame şi 27 centimetri lungime. "Preparatul e cu totul proaspăt şi se face pe loc, de la frământarea aluatului până la coacerea în cuptorul masiv, ca pe vremuri", spune orădeanul, care pare să fi pornit cu dreptul de vreme ce în următorul weekend a fost prezent la încă un eveniment, Jazz in the Park, desfăşurat în Cluj-Napoca.

Normal, Ioan se gândeşte acum să prepare dinnede şi pentru orădeni. "Avem în plan amplasarea unui castel mobil şi în Oradea, chiar dacă încă nu ştim cu ce prilej", spune el. Dacă ideea va avea succes, se gândeşte ca, în timp, să vândă dinnede chiar şi în propria patrie, în Germania. Ar fi culmea reuşitei, nu?