O echipă mixtă formată din specialiști ai Direcției Sanitar-Veterinare, Agenției pentru Protecția Mediului și Gărzii de Mediu a intervenit, luni dimineață, în zona Parcului Salca din Oradea, după ce un orădean a sesizat că în pârâul Peța din apropiere este un castor mort.

Exemplarul, un adult mascul, nu avea semne de lovituri. Pentru că este vorba de un animal ocrotit de lege, hoitul de castor a fost ridicat de specialiști. Necropsia se va face de către DSVSA Bihor și va trebui să lămurească dacă animalul a murit de cauze naturale sau nu. Dacă decesul lui a fost provocat, ancheta va continua.

Castorii sunt rozătoare semi-acvatice, de lungime medie, și cu o greutate între 10 și 30 de kilograme. În Oradea, castorii au fost observați pe Crișul Repede începând cu anul 2019, când pescarii au sesizat că trunchiurile copacilor de pe malurile râului sunt roase și au urmele specifice lăsate de dinții castorilor.

În secolul XIX, castorii au dispărut din fauna României, dar în anul 1998 a demarat o campanie de readucere a speciei în țară. Atunci, mai mulți adulți și juvenili au fost eliberați pe Mureș, Olt și Ialomița. În Oradea, cel mai probabil, castorul a ajuns venind din Ungaria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!