În timp ce continuă microciparea câinilor din oraş, cei doi medici veterinari care au contract cu Primăria pentru derularea recensământului canin, Benyovszki Sandor şi Dorel Petrehele, au început să şi sterilizeze câinii pentru care stăpânii îşi dau acordul în acest sens.

Cei care declară că nu vor să-şi sterilizeze animalul, preferând ca de la anul să plătească o taxă suplimentară, s-ar putea însă trezi somaţi s-o facă. Noua lege privind gestionarea câinilor fără stăpân prevede că sterilizarea e obligatorie pentru toţi câinii de rasă comună ori metişi. Altfel spus, elimină opţiunea pe care orădenii o au prin regulamentul Consiliului Local de a plăti taxa pentru "necastrare". Posibilitate pe care primarul Ilie Bolojan doreşte, totuşi, s-o păstreze...

Runda a doua

Conform Hotărârii Consiliului Local 588/2012, fiecare orădean cu câine microcipat şi nesterilizat trebuie să-şi castreze animalul, fiind scutiţi doar câinii cu pedigree, adică cei de rasă, care se înmulţesc controlat, precum şi cei pentru care medicii veterinari atestă că operaţia le-ar pune viaţa în pericol.

Până în prezent, cei doi medici veterinari contractaţi de Primărie au făcut 50 de operaţii de sterilizare şi mai au programate aproximativ 100. Procedura costă 200 de lei, dar fiecare orădean plăteşte doar jumătate, cealaltă parte fiind subvenţionată de municipalitate. Cei care vor să-şi opereze câinele la un alt medic decât Benyovszki sau Petrehele pierd subvenţia şi plătesc tariful cerut de doctorul ales. Operaţia durează aproximativ 40 de minute la o femelă, respectiv 10 minute la un mascul şi, asigură medicii, nu afectează patrupedul.

Legea bate HCL-ul

Regulamentul din Oradea stabileşte totodată că stăpânii de câini care nu vor să-şi sterilizeze animalele vor plăti o taxă anuală de 100 de lei, iar banii strânşi ar urma să fie folosiţi la administrarea adăpostului pentru maidanezi.

Noua taxă ar trebui să fie aplicată din ianuarie 2014, dar planurile Primăriei ar putea fi încurcate de recenta Lege 258/2013, care stabileşte cum trebuie gestionaţi toţi câinii din România. Apărută după tragedia din Capitală, unde un copil a murit sfâşiat de maidanezi, pe de-o parte legea permite primăriilor să eutanasieze câinii fără stăpân care au stat cel puţin 14 zile în adăposturi, iar pe de altă parte obligă toţi stăpânii să-şi sterilizeze patrupedul. Spre deosebire de HCL-ul orădean, legea nu prevede şi o alternativă pentru cei care nu acceptă sterilizarea, ci doar nişte amenzi uriaşe, cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Regulament european

Dacă legea va schimba sau nu regulamentul din Oradea, încă nu se ştie. Normele de aplicare nu au fost deocamdată publicate, iar primarul Ilie Bolojan spune că vrea să păstreze regulamentul. "Vom propune să menţinem posibilitatea impozitării. Dacă un cetăţean care vrea un câine viril e dispus să plătească pentru asta, nu văd de ce l-am obliga", consideră edilul, adăugând şi că alte ţări europene au legi similare regulamentului orădean.

Cert este că până la finalul anului recensământul canin nu-şi schimbă regulile şi se va face exact ca până acum. Ce va aduce anul următor rămâne de văzut...


HAI LA CORT!
Recensământ la colţul blocului

Din septembrie, echipele de recenzori au intrat în cartierele de blocuri ale Oradiei şi amplasează corturi unde sunt aşteptaţi proprietarii de câini. În prealabil, toţi cetăţenii din zona respectivă sunt înştiinţaţi de poliţiştii locali cu privire la ziua şi locul unde trebuie să-şi declare animalele. "Ulterior, vom compara listele câinilor microcipaţi cu cele ale preşedinţilor de asociaţii, care ştiu exact câţi câini sunt în fiecare bloc", explică Mircea Stejeran, şef de serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice. Astfel, niciun orădean nu va putea să-şi scape câinele nedeclarat.