În fiecare zi a anului trecut, un orădean a aruncat la gunoi un sfert de kilogram de deşeuri, ajungându-se astfel ca în 2012 muncitorii RER Ecologic Service să adune peste 17.000 tone de deşeuri produse de cetăţeni. În acelaşi interval de timp, comerţul, industria locală şi instituţiile publice au produs o cantitate de gunoaie aproape dublă.

La capitolul deşeuri reciclate, cantităţile sunt mult mai mici, dar totuşi promiţătoare, fiind în creştere faţă de anii precedenţi. Întregul oraş a revalorificat, anul trecut, 1.830 tone de deşeuri, ceea ce înseamnă 10 kilograme pe cap de locuitor.

Se vede sărăcia!

An de an, orădenii produc tot mai puţine deşeuri menajere. Acest lucru se datorează în cea mai mare parte scăderii nivelului de trai, căci oamenii nu mai au bani să cumpere la fel de multe produse ca înainte şi, prin urmare, au şi mai puţine de aruncat. Un alt motiv este, însă, şi atenţia sporită acordată colectării deşeurilor reciclabile, adică a acelora care pot fi revalorificate: hârtia, PET-urile, metalul şi sticla.

Conform statisticii pentru 2012, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, a adunat de la persoanele fizice 17.033 tone de deşeuri menajere. Cantitatea este cu 5.000 de tone mai mică decât în 2011 şi cu aproape 16.000 tone mai scăzută decât în 2010. Semn că anul trecut orădenii au fost semnificativ mai cumpătaţi decât în urmă cu trei ani...

Totodată, RER Ecologic Service a adunat de la orădeni anul trecut peste 22.000 tone de deşeuri din construcţii şi demolări, dar şi peste 16.200 tone de gunoaie de pe străzi. De la firmele şi instituţiile publice s-au strâns 31.797 tone de deşeuri, o cantitate mai mare cu peste 1.000 tone decât în 2011 şi mai mică cu 4.000 tone decât în 2010.

Clandestinii

Raportat la datele preliminare ale ultimului recensământ, care arată că Oradea are o populaţie de 183.123 de persoane, bilanţul RER Ecologic Service arată că un orădean a aruncat în medie anul trecut 93 kilograme de gunoaie menajare, adică un sfert de kilogram pe zi.

01 Horia Burlou.jpgAcestea sunt, însă, doar cifre statistice. Adevărul e greu de stabilit cu precizie atâta vreme cât nu toţi orădenii plătesc pentru gunoiul pe care îl produc. Operatorul de salubritate are doar aproximativ 150.000 de contracte încheiate cu persoane fizice, ceea ce înseamnă că cel puţin 30.000 de orădeni nu plătesc pentru ridicarea gunoaielor şi, ca atare, lipsesc din evidenţe. "Totuşi, deşeurile produse de aceste persoane le ridicăm, fie din recipientele altor orădeni, fie din depozitele clandestine din oraş", spune Horia Burlou (foto), şef secţie Salubrizare Menajeră în cadrul RER Ecologic Service.

Atenţie la colectare

Statisticile pentru anul trecut mai arată că oraşul a valorificat 1.830 tone de deşeuri reciclabile, ceea ce înseamnă o medie de 10 kilograme pentru fiecare orădean. Comparativ, în 2009 orădenii au reciclat doar 881 tone de deşeuri, adică o medie de circa 4 kilograme pe cap de locuitor. Cantitatea mai mare de deşeuri revalorificate din 2012 e un indicator bun pentru oraş, care are obligaţia să reducă cu 15% cantitatea de deşeuri depusă la halda ecologică, reducere ce se poate realiza mai ales prin reciclare.

Totuşi, nu toate deşeurile colectate în recipientele destinate colectării selective (saci galbeni, igluuri ori containere cu capac galben) sunt cu adevărat reciclabile, ceea ce arată că orădenii mai au de lucru la acest capitol, al colectării selective. "Lunar colectăm circa 400 tone de deşeuri de tip fracţie uscată, dar numai aproximativ 150 tone sunt bune pentru revalorificare", precizează Burlou.

Restul deşeurilor nu pot fi reciclate pentru că sunt amestecate cu deşeurile menajere, aşa încât RER Ecologic Service recomandă orădenilor să acorde mai multă atenţie modului în care aruncă gunoaiele. "Am pus la dispoziţia cetăţenilor recipientele necesare colectării deşeurilor şi am instituit trasee separate în zilele de marţi, joi şi duminică, zile în care nu colectăm deşeuri menajere, tocmai pentru ca oamenii să poată trimite către revalorificare cât mai multe deşeuri reciclabile", explică directorul tehnic al companiei de salubritate, Ionel Ban.

Altfel spus, condiţii există, mai e nevoie doar de puţin mai multă grijă, chiar şi într-un gest care pare atât de neînsemnat cum e aruncarea gunoiului...