Aproape 8.000 de bihoreni se află în continuare înscrişi pe listele de aşteptare pentru un vaccin împotriva virusului Sars-Cov-2, sperând că le va veni rândul cât mai repede.

Potrivit datelor disponibile marţi, la ora 15, pe platforma RoVaccinare, în judeţ erau 7.983 de persoane înscrise pe listele de aşteptare ale celor 20 de centre, din care covârșitoarea majoritate, adică 7.825, în centrele care folosesc vaccinul Pfizer-BioNtech. Alţi 158 aşteaptă imunizarea cu vaccinul Moderna, în timp ce dozele produse de AstraZeneca nu au nici un doritor. Centrele care folosesc acest tip de vaccin au sute de locuri libere.

Doi vaccinaţi pe zi...

Imunizarea merge greoi, însă. Potrivit site-ului vaccin.live, creat de o firmă din Sibiu care culege datele din raportările zilnice ale Ministerului Sănătăţii pe site-ul data.gov.ro, media zilnică raportată a vaccinurilor este încă redusă, dovadă că şi timpul de aşteptare este ridicat.

De exemplu, la cele mai aglomerate centre, amenajate la Orăşelul Copiilor şi Spitalul Pelican din Oradea, unde s-au înscris pe listele de aşteptare jumătate din totalul bihorenilor care vor să se vaccineze, este şi cea mai mare perioadă de aşteptare.

Concret, la Spitalul Pelican, în medie sunt vaccinaţi cu prima doză Pfizer zilnic 14 oameni, aşa că timpul mediu de aşteptare este de 122 de zile. La Orăşelul Copiilor, pe un flux, e raportată o medie de 11 vaccinări (tot cu prima doză de vaccin), ceea ce creează un timp de aşteptare de 120 de zile, iar pe celălalt flux sunt raportate doar două vaccinuri pe zi, în medie, ceea ce face ca doritorii să aştepte peste 150 de zile pentru a fi imunizaţi.

În schimb, sunt centre de vaccinare cu mult mai puţini doritori şi unde, implicit, timpii de aşteptare sunt mult reduşi. De exemplu, la centrul amenajat la Spitalul Salonta, unde se administrează vaccinul Pfizer, în medie zilnică sunt imunizaţi 14 cetăţeni, iar timpul de aşteptare raportat este de „0 zile”, ceea ce înseamnă că, de îndată ce se înscriu pe listă, bihorenii primesc o programare.

La fel se întâmplă şi la centrul de vaccinare S Sala de Sport Beiuş, unde tot vaccinul Pfizer se administrează, la centrul din Căminul Cultural Bratca (Moderna) sau la centrul din Tinca (Pfizer).

Trebuie menţionat că platforma oficială de vaccinare trebuia să afişeze, încă din 10 aprilie, timpul mediu de aşteptare la fiecare centru, funcţie care încă nu a fost implementată. 

AstraZeneca, fără programare

Pe de altă parte, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că românii se vor putea vaccina cu serul AstraZeneca fără programare, mergând pur şi simplu în centrul de vaccinare, cu cartea de identitate. Decizia este luată în contextul în care numeroase doze din acest vaccin zac nefolosite în toată ţara.

Cel mai probabil, acest lucru va fi posibil începând de vineri, 16 aprilie.

Gheorghiţă a precizat că, în acest moment, peste 505.000 români aşteaptă să fie imunizaţi, dintre care cei mai mulţi, peste 122.000, sunt în Bucureşti. „La nivel european, România se situează pe locul 4 la vaccinarea anti-Covid cu 2 doze, iar la nivel global, pe locul 14”, a spus Gheorghiţă.