În sistemul de drept românesc, cu unele excepţii, accesul la justiţie nu este gratuit. Pentru a ajunge să îţi expui pretenţiile în faţa unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puţin, mâna în buzunar.

Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie.

Teoretic, taxele de timbru care sunt plătite de cetăţean înainte de proces ar trebui să ajute la finanţarea sistemului de justiţie. Practic, însă, din cauza unor "aranjamente politice" care astăzi din păcate nu mai pot fi corectate, toţi banii din taxele de timbru se duc la bugetul primăriei de domiciliu a reclamantului; niciun leu nu intră în bugetul destinat justiţiei. 

O altă problemă este corecta aşezare a taxelor, care sunt foarte mari în anumite situaţii şi ridicol de mici în altele. Spre exemplu, dacă un cetăţean care vrea să îşi împartă averea la divorţ va plăti ca taxă de timbru 5% din valoarea bunurilor de împărţit, o mare companie care contestă o decizie de impunere de câteva milioane de euro va plăti o taxă fixă de 350 de lei. 

Taxele de timbru să plătesc anticipat, la începutul procesului, în lipsa acestora neputându-se realiza niciun act de procedură. Dacă, totuşi, se depune o cerere fără taxă de timbru sau cu o taxă de timbru mai mică decât cea legală, judecătorul va înştiinţa de îndată cetăţeanul respectiv că are fix 10 zile să plătească sau să completeze taxa respectivă, în caz de neconformare cererea urmând a fi anulată la expirarea acestei perioade.

Cu excepţia proceselor penale şi a câtorva situaţii expres prevăzute de lege, toate cererile în justiţie trebuie "timbrate", fie printr-o sumă calculată la valoarea pretenţiilor ca regulă, fie cu o taxă fixă în cazurile expres prevăzute de lege.

În cazul sumei plătite "la valoare", aceasta este procentual mai mare în cazul valorilor mai mici şi scade procentual cu cât valoarea e mai mare. Spre exemplu, pentru un proces care are o valoare de 10.000 lei se va achita o taxă de timbru la prima instanţă de 605 lei (aproximativ 5% din valoarea litigiului), iar pentru un proces de un milion de lei se va achita o taxă de timbru de 13.605 lei (adică sub 1,4% din valoarea litigiului).

Săptămâna viitoare vom vedea şi ce categorii de procese beneficiază de un regim de taxare mai favorabil sau chiar sunt scutite de la plata taxelor de timbru.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!