Persoanele care au de gând să iasă din ţară sunt îndemnate să verifice întâi cât de mari sunt cozile la punctele de graniţă, prin aplicaţia online pusă la dispoziţie de Poliţia de Frontieră. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea spun că au luat toate măsurile pentru a evita aglomeraţiile mari.

"Din experienţa anilor anteriori, în punctele de trecere a frontierei se estimează creşteri ale traficului de persoane şi mijloace de transport în această perioadă", a transmis comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea.

Potrivit acesteia, instituţia "menţine toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ care au fost asigurate si cu ocazia Sărbătorilor Pascale".

Sâmbătă, la ora 16, la punctul de trecere a frontierei din Borş pasagerii autoturismelor aşteptau aproximativ 30 de minute pentru a putea ieşi sau intra în ţară. Sunt operaţionale trei artere pe sensul de intrare în ţară şi şase artere pe cel de ieşire, plus unul dedicat autocarelor.

Reamintim că, din 7 aprilie, Poliţia de Frontieră Română şi autorităţile statelor vecine efectuează verificări sistematice la intrarea şi ieşirea de pe teritoriul statelor membre UE, ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen.

"Pentru fluidizarea traficului, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a suplimentat numărul poliţiştilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor. Subliniem că este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei subordonate ITPF Oradea, în limita configuraţiei acestora", a mai arătat Laura Bondar.

Poliţiştii de frontieră le recomandă celor care vor să iasă sau să intre în ţară în perioada aceasta să verifice, pe aplicaţia Trafic Online, de pe site-ul Poliţiei de Frontieră Române, cât de mari sunt timpii de aşteptare în toate punctele de graniţă. De asemenea, acestora li se recomandă să folosească şi graniţele mai puţin "populare".

Pe de altă parte, ITPF Oradea aminteşte că în perioada 29 aprilie (ora 23) şi 1 mai (ora 23) pe teritoriul Ungariei va fi restricţionată circulaţia tuturor autovehiculelor cu capacitate mai mare de 7,5 tone.