Sute de mii de oameni au ieşit, duminică, pe străzile din Barcelona, la un protest pentru unitate şi împotriva declararării independenţei Cataloniei.  Manifestaţia are loc la apelul Societăţii Civile Catalane, sub sloganul “Toţi uniţi - Catalonia este Spania”, scrie stirileprotv.ro.

Demonstraţia vine la o zi după ce în Madrid a avut loc o mişcare similară, tot pentru unitatea Spaniei.

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri - cu 70 de voturi la zece şi două abţineri - o moţiune prin care proclamă independenţa regiunii pe care o reprezintă şi înfiinţează Republica catalană.

Guvernul de la Madrid a reacţionat demiţându-l pe premierul Cataloniei, Carles Puigdemont. De asemenea, premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a destituit Guvernul regional, a dizolvat Parlamentul catalan şi a convocat alegeri regionale anticipate la 21 decembrie. Totodată, vicepremierul Spaniei, Soraya Saenz de Santamaria, a fost desemnată să conducă Guvernul din Catalonia.

Pe de altă parte, situaţia se pare că a creat o fisură în Uniunea Europeană: ministrul belgian al migraţiei, Theo Francken, a declarat că "nu ar fi nerealist" ca liderul demis al catalonilor, Carles Puigdemont, să primească azil politic în Belgia.