Regiunea Catalonia şi-a proclamat, vineri, unilateral independenţa faţă de Spania. "Se instituie Republica Catalană ca stat independent, suveran, democratic şi social. Dispunem intrarea în vigoare a legii de tranziţie juridică şi intemeierea republicii", se arată în declaraţia citită în urma unui vot în Parlamentul catalan.

Declaraţia de independenţă a fost aprobată în Parlamentul de la Barcelona cu 70 de voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi două abţineri. Deputaţii catalani care se împotrivesc independenţei au ieşit din sală şi nu au participat la vot, potrivit Digi24.ro. 

Independenţa declarată unilateral de Catalonia intervine la aproape o lună de la controversatul referendum pe această temă desfăşurat la 1 octombrie.

Este aşteptată reacţia Senatului Spaniei, care este pregătit să activeze articolul 155 din Constituţie, care prevede ridicarea graduală a autonomiei regiunii. Este o decizie fără precedent în istoria Spaniei.

UPDATE: Autonomie suspendată

Senatul Spaniei a votat aplicarea articolului 155 din Constituţie, informează Digi24. Astfel, Parlamentul spaniol îl autorizează pe premierul Rajoy să preia controlul asupra Cataloniei şi să suspende autonomia acestei regiuni.

Articolul 155 permite statului central să preia controlul asupra unei comunităţi autonome dacă nu-şi respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau alte legi.

Majoritatea senatorilor (214 voturi "pentru" faţă de 47 "împotrivă") i-au acordat, vineri, premierului spaniol Mariano Rajoy puterea să aplice măsuri fără precedent, inclusiv destituirea preşedintelui separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, şi a cabinetului acestuia.

Senatul spaniol îl autorizează totodată pe Rajoy să plaseze sub tutelă Parlamentul catalan. "Fac un apel la calm din partea tuturor spaniolilor. Statul de drept va restaura legalitatea în Catalonia", a scris Mariano Rajoy pe Twitter.

Este de aşteptat ca Rajoy să convoace guvernul spaniol pentru a adopta primele măsuri de administrare directă a Cataloniei.

Printre aceste măsuri ar putea fi incluse destituirea executivului catalan şi asumarea supravegherii directe a forţelor de poliţie catalane.