Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu şi cei ai Comisariatului Judeţean Bihor au dat primele amenzi în urma controlului început luni în Parcul Natural Munţii Apuseni. Verificările au început în urmă cu şase săptămâni, în urma mai multor sesizări care arătau că mai multe zone din parc, inclusiv Padiş, sunt doldora de gunoaie. Atunci, comisarii de mediu au trasat primăriilor Budureasa, Pietroasa, Bunteşti şi Lunca sarcini de ecologizare a terenurilor pe care le deţin pe teritoriul parcului, iar acum s-au întors pentru a verifica dacă au făcut curăţenie.

"Singura care s-a conformat a fost Pietroasa, care pe ultima sută de metri a strâns deşeurile şi a ecologizat zona", a declarat comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szep Robert, vineri, pentru BIHOREANUL.

În schimb, restul primăriilor n-au făcut altceva decât să îngroape gunoaiele în pământ! "Au aruncat gunoiul sub preş. (...) Au intervenit cu buldozerele în arie naturală protejată şi au distrus dolinele. Au acoperit deşeurile cu pământ din buza dolinei, practic au spart dolina care este un exocarst foarte sensibil. Este o catastrofă ecologică până la urmă, s-a distrus ecosistemul dolinei, iar multe doline sunt în zonă de protecţie strictă", a mai spus Szep.

Drept urmare, Primăria Budureasa a fost amendată cu suma de 100.000 de lei, iar cea din Bunteşti cu 60.000 de lei.

Vineri, controlul comisarilor de mediu continuă la Primăria Lunca, deoarece şi aceasta are terenuri în zonă şi, cred inspectorii, a permis lucrările neautorizate de îngropare a gunoaielor. Foarte probabil, şi această primărie va încasa o amendă.

Controlul comisarilor de mediu continua săptămâna viitoare şi la Administraţia Parcului Natural Apuseni, custodele zonei. "Vom verifica dacă respectă contractul de management", a mai spus comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.