În fiecare zi din anul trecut, cel puţin două secţii ATI din Bihor au fost verificate de pompieri, ca să se asigure că nu există un risc de izbucnire a unui incendiu.

Potrivit raportului de activitate al ISU Crişana, în contextul pandemiei de Covid-19, militarii au făcut în total 828 de verificări la secţiile ATI de la Spitalul Judeţean, Spitalul Municipal Oradea şi Spitalul Pelican.

"Verificarea spitalelor are un caracter continuu, iar în 2021 s-a desfăşurat poate mai intens decât în perioada anterioară. Au fost controale inopinate şi tematice. Chiar şi în aceste zile s-a desfăşurat un nou control la toate unităţile spitaliceşti cu paturi, ale cărui concluzii le vom prezenta unităţilor şi Prefecturii", a declarat generalul de brigadă Sorin Caba, şeful ISU Crişana, joi, într-o conferinţă de presă.

Caba a precizat că, în ultimii ani, s-au îmbunătăţit condiţiile de securitate la incendiu din spitale. Chiar şi aşa, în continuare sunt clădiri spitaliceşti care nu au autorizaţie ISU.

Potrivit ISU Crişana, cele 17 unităţi cu paturi din Bihor au în total 57 de clădiri, din care 19 autorizate integral, 18 parţial autorizate şi 20 care nu necesită autorizaţie, conform legislaţiei în vigoare.

Toate spitalele din judeţ au deopotrivă clădiri autorizate ISU şi clădiri parţial autorizate sau fără autorizaţie.

De exemplu, Spitalul Judeţean Oradea are 2 clădiri autorizate, 3 fără autorizaţie, una parţial autorizată şi 4 clădiri care nici nu necesită un asemenea act.

Spitalul Municipal din Oradea are la rândul său 5 clădiri autorizate, una fără autorizaţie, 3 parţial autorizate şi 10 care nu necesită, iar Spitalul Municipal din Marghita are 6 clădiri neautorizate, 7 cu autorizaţie şi două care nu necesită.

Trebuie menţionat că, potrivit legislaţiei în vigoare, clădirile construite înainte de 1990 nu au nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu, decât dacă au avut parte ulterior de lucrări de modernizare sau de extindere.

Pe de altă parte, ISU Crişana a mai anunţat că în Bihor mai sunt 86 de clădiri ale unor unităţi de învăţământ fără autorizaţie de securitate la incendii. În total, şcolile şi grădiniţele din Bihor au 891 de clădiri, din care 662 nu necesită autorizaţie, iar 143 au acest document.