Eduard Hellvig va deveni şeful SRI numai dacă propunerea va fi validată de către Parlament. Însă nu toţi parlamentarii îl susţin pentru această funcţie.

Potrivit Digi24.ri, PSD-iştii vor decide abia luni dacă îl susțin sau nu pe liberalul Eduard Hellvig pentru șefia SRI, în vreme ce partidele mai mici din coaliția de guvernare au anunțat că sunt de acord cu propunerea președintelui Klaus Iohannis.

Este prima dată când UNPR și PC au o poziție separată de cea a PSD, menţionează sursa citată.

În favoarea lui Eduard Hellvig s-au pronunţat până acum PNL (173 de parlamentari), UDMR (26 de parlamentari), UNPR ( 52 de parlamentari), PC (23 de parlamentari) şi grupul din jurul lui Mircea Geoană (15 parlamentari). În total, este vorba despre 289 de parlamentari din 564.

Partidele nehotărâte sunt PSD (206 de parlamentari), PPDD (10 de parlamentari) şi minorităţile (17 parlamentari).

Împotriva preluării şefiei SRI de către Eduard Hellvig sunt PLR (24 de parlamentari) şi PMP ( 6 parlamentari), mai arată Digi 24.

Bihoreanul "prin adopţie" Eduard Hellvig a fost anunţat ca favorit pentru această funcţie joi, de preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnalişti ce îl recomandă pe liberal pe această funcţie, Iohannis şi-a arătat convingerea că Hellvig e soluţia potrivită.

"Atunci când m-am gândit la o persoană pe care să o propun pentru funcţia de director la Serviciul Român de Informaţii am căutat pe cineva care este pregătit pentru o astfel de poziţie, care are pregătirea necesară, care are energia necesară, care cunoaşte actorii politici, care are suficiente cunoştinţe despre activitatea SRI şi care este o persoană care vine să aducă calmul necesar în acest spaţiu. Pe de altă parte am căutat o persoană care pentru mine reprezintă garanţia unui parcurs de modernizare, un parcurs de europenizare şi pentru Serviciul Român de Informaţii. SRI a câştigat foarte mult ca imagine publică în ultimii ani, a avut rezutate notabile şi s-au obţinut rezutate semnificative. Toate acestea trebuie duse mai departe de cel care va fi directorul SRI şi am convingerea că domnul Hellvig va face aceste lucruri", a spus Klaus Iohannis.

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Eduard Hellvig va fi şeful SRI!"