Episcopii greco-catolici şi romano-catolici, reuniţi între 25-27 mai în conferinţa de primăvară, au abordat, potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii joi de Episcopia Romano-Catolică din Oradea, şi problematica relaţiilor cu Biserica Ortodoxă Română, în principal "refuzul retrocedării şi al celebrării alternative".

Potrivit documentului, catolicii au propus de mai multe ori ortodocşilor slujirea alternativă, "cu atât mai mult cu cât, în străinătate, Biserica Catolică oferă lăcaşuri de cult pentru comunităţile ortodoxe", dar au avut parte de un refuz. "Episcopatul Catolic din România regretă faptul că Biserica Ortodoxă refuză, în ţară, orice formă de rugăciune sau celebrare împreună, deşi în comunităţile ortodoxe din diaspora acest lucru se întâmplă", se menţionează în document.

În zilele de 25-27 mai, la Sediul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea s-a desfăşurat sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopale Române, cu participarea tuturor episcopilor greco-catolici şi romano-catolici din ţară, la care au luat parte, ca invitaţi, ES Francisco-Javier Lozano, Nunţiul Apostolic in România, şi E.S. Anton Coşa, Episcop de Chişinău.

Episcopii au participat la mai multe ceremonii religioase împreună, iar în cadrul lucrărilor Conferinţei au dezbătut mai multe probleme de actualitate. Printre acestea s-au numărat, în afara unor chestiuni interne şi a relaţiilor cu ortodocşi, şi aspecte generale, precum "proliferarea pericolelor morale actuale (aşa-numitele plante etnobotanice, magazine şi emisiuni TV cu caracter profund imoral), care pun în dificultate mulţi tineri, pe fondul unui învăţământ care nu asigură o solidă formare morală" sau "necesitatea afirmării clare a poziţiei Bisercii cu privire la flagelul avortului".

Conform Statutului Conferinţei, mandatul de preşedinte a fost preluat, pentru o perioadă de trei ani, de Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma. În funcţia de vicepreşedinte a fost ales Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, iar ca membri ai Consiliului Permanent Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, şi Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea.