Posesorii de autovehicule nu vor fi obligaţi să echipeze maşinile cu anvelope de iarnă în acest sezon, măsura urmând să intre în vigoare la 1 noiembrie 2011, însă vor plăti amenzi dacă vor provoca pagube din cauza nedotării corespunzătoare a vehiculului.

"Şoferii nu sunt obligaţi să aibe anvelope de iarnă, dar dacă vor provoca un accident, vor derapa sau vor bloca drumul vor plăti amenzi, precum şi cheltuielile de degajare a drumului. Amenzile sunt înttre 4 milioane şi 20 de milioane de lei vechi. Totodată, în cazul deteriorării maşinii într-un accident, proprietarii nu vor mai fi despăgubiţi de companiile de asigurare dacă nu au maşinile echipate corespunzător", a declarat joi ministrul transporturilor, Anca Boagiu.

Boagiu s-a întâlnit joi cu reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor din transporturi, în urma discuţiilor convenindu-se ca proiectul privind echiparea maşinilor cu anvelope de iarnă să fie modificat. O nouă întâlnire va avea loc peste o săptămână.

Ministrul Transporturilor a precizat că anvelopele de iarnă vor fi obligatorii pentru circulaţia pe drumurile din afara oraşelor.

Boagiu a mai spus că va fi înfiinţat un corp unic de control în trafic, care va reuni inspectori din ARR, registrului Auto Român şi CNADNR.

Ministerul Transporturilor a prezentat recent un proiect de OUG care prevedea că şoferii de autoturisme şi camioane vor fi obligaţi să utilizeze anvelopele de iarnă în perioada 1 noiembrie-31 martie, în caz contrar urmând să plătească amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 4.000 de lei, şi să achite daunele aduse elementelor care compun drumul dacă nu au asigurare.