După mai bine de 5 ore în care au fost căutaţi de sute de oameni, membrii echipei medicale care venea la Oradea pentru o prelevare de organe şi cei doi piloţi ai avionului care a aterizat forţat în judeţul Cluj au fost găsiţi de salvatori.

Accidentul aviatic s-a petrecut într-o zonă montană cu foarte mulţi versanţi, lângă Fântânele, la peste 1400 de metri altitudine, unde zăpada depăşeşte jumătate de metru, iar căutările au fost mult îngreunate de ceaţa densă şi de terenul accidentat.

Mobilizarea de forţe a fost exemplară, la ea luând parte echipaje ISU din 3 judeţe, Cluj, Bihor şi Alba, jandarmi, poliţişti, salvamontişti, câini de salvare, localnici şi voluntari din partea unui club de off-road.

Victimele au fost găsite în jurul orei 21.20, după ce multă vreme autorităţile nu au ştiut unde se află exact. Din primele informaţii, cei şapte sunt în viaţă dar au multiple fracturi şi hipotermie.

În urmă cu câteva ore, medicul beiuşan Sorin Ianceu, care efectua un stagiu de pregătire la Clinica Fundeni şi urma să facă parte din echipa de prelevare de la Oradea, a povestit cum cadrele medicale îşi acordau primul ajutor unele altora.

Conform acestuia, avionul a aterizat forţat pe un drum forestier şi s-a rupt efectiv în bucăţi. Toţi cei 7 răniţi s-au adăpostit în resturile avionului, temându-se de hipotermie. Ianceu are o mână ruptă şi e rănit la un picior.

După cum se ştie, avionul care aducea cele 5 cadre medicale la Oradea (4 medici, între care şi chirurgul beiuşean şi o asistentă) urma să ajungă la Spitalul Judeţean, pentru o prelevare de organe, dar a trebuit să aterizeze forţat în jurul orei 16.

Între timp, la Oradea, operaţia de prelevare de organe pentru care venea echipa a început. "Se recoltează rinichii, care vor ajunge la Cluj, şi corneea, pentru Bucureşti. Nu se mai recoltează însă ficatul", a precizat luni seară BIHOREANULUI dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor.

Echipa medicală trebuia să preleveze de la Oradea un ficat, pentru o pacientă de 62 de ani, cu ciroză, internată la Spitalul Fundeni.

Toţi cei 7 răniţi vor fi duşi la clinica de Chirurgie I, de la Cluj Napoca, unde medicii sunt pregătiţi să intre în sala de operaţie dacă va fi nevoie.

Citiţi pe această temă şi articolul "Un avion ce aducea o echipă de medici pentru prelevare de organe la Oradea a aterizat forţat! Între ei, şi medicul beiuşean Sorin Ianceu"