Administraţia Domeniului Public Oradea a început un proces de inventariere a tuturor locurilor de veci din Cimitirul Municipal "Rulikowski" cu scopul de a avea o bază de date la zi cu situaţia acestora. Până acum au fost inventariate 19 parcele din 137.

"Aş dori să fac apel la cei care nu şi-au vizitat de multă vreme membrii de familie decedaţi să vină să verifice situaţia parcelelor şi a concesiunii. Din 1 mai vom începe să scoatem la licitaţie dintre locurile neglijate, respectiv pentru care nu s-a plătit concesiunea", a spus Liviu Andrica, marţi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la faţa locului.

Locuri de veci lăsate în părăsire sunt considerate acelea care nu au mai fost îngrijire de mai bine de doi ani. "După această perioadă, pe baza unui proces verbal de inventariere, afişăm locul şi parcela la avizier, iar dacă într-un an de zile nu vine nimeni să-l îngrijească, îl somăm acasă la ultima adresă cunoscută şi mai aşteptăm 90 de zile. Abia apoi demarăm procedura de scoatere la licitaţie acel loc cu construcţii cu tot. Cei care pot dovedi că sunt membri de familie au prioritate", a explicat Teodor Vaida, administratorul Cimitirului Municipal.

Aceeaşi procedură se aplică şi în cazul locurilor pentru care nu s-a plătit reconcesionarea. "Dacă aceştia se prezintă la timp, înainte de scoaterea la licitaţie, li se prelungeşte concesionarea cu condiţia achitării unei taxe de întârziere, de 31 de lei pe an", a explicat Vaida.

Deocamdată, după 19 parcele inventariate, angajaţii ADP Oradea au găsit 80-100 de locuri de veci cu probleme, iar numărul locului şi parcela în care se află au fost puse pe avizierul de la intrarea în cimitir. "Nu afişăm numele celor înhumaţi acolo pentru a proteja familiile, dar şi pentru a evita abuzurile. Mai exact, nu dorim să vină cineva şi să susţină că este aparţinător", a precizat Liviu Andrica. De altfel, când se prezintă pentru a reface contractul de concesiune, aparţinătorii trebuie să aibă asupra lor chitanţa primită la precedenta închiriere.

Reprezentanţii ADP Oradea au precizat că, de regulă, şi după reconcesionarea unui loc de veci, plăcile comemorative sunt păstrate doar că sunt adăugate şi altele sau scrise şi alte nume pe acestea.

Totodată, în această perioadă, administraţia Cimitirului Municipal face şi inventarierea personalităţilor îngropate aici, printre care se numără Aurel Lazăr, Iosif Vulca, Nicolae Zigre, părinţii lui Emanuil Gojdu, un monument ridicat pentru Nicolae Jiga, dar şi locurile de veci ale foştilor primari Augustin Chirilă şi Rimler Karoly. Majoritatea acestor morminte sunt îngrijite de ADP.