Curtea de Apel Oradea a admis, luni, contestaţia depusă de fostul director al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, a înregistrat-o împotriva deciziei judecătorului de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Bihor prin care, pe 8 iulie, a fost închis în arest preventiv pe 30 de zile.

Vonea a fost arestat sub acuza că, împreună cu şefa Serviciului Juridic al Universităţii, Ramona Bacter, fostă şefă a juriştilor din Inspectoratul Şcolar Judeţean, trafica examene atât pentru promovarea elevilor de la Şaguna, cât şi a surorii lui Bacter, studentă la Ştiinţe Economice, dar şi a unor candidaţi la examenul de Bacalaureat şi chiar a unei profesoare care voia să promoveze în gradul didactic.

Într-o primă fază, Vonea a contestat soluţia de arestare pe 30 zile la Curtea de Apel, dar instanţa i-a respins acţiunea pe 15 iulie. Ulterior, el a cerut să fie eliberat pe cauţiune, dar Tribunalul i-a respins solicitarea luni, 21 iulie, considerând că este neîntemeiată, astfel încât avocatul său, Alin Nasta, s-a adresat Curţii de Apel, motivând că "arestul preventiv este exagerat în acest caz".

Potrivit hotărârii Curţii, contestaţia a fost admisă, astfel că măsura preventivă a arestului va fi înlocuită cu "măsura controlului judiciar pe cauţiune", aceasta fiind fixată la suma de 50.000 care poate fi achitată la CEC sau prin instituirea unei ipoteci pe apartamentul pe care Vonea îl deţine în Oradea, termenul pentru plata cauţiunii sau instituirea ipotecii fiind data de 31 iulie.

Fostul director al Colegiului Şaguna va fi judecat pentru trafic de influenţă, luare de mită, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi dare de mită.

Citiţi pe această temă şi articolul "Vonea rezolvă tot: Directorul de la Şaguna îşi negocia şpăgile pe Facebook"