Inundaţiile şi viiturile care afectează sud-vestul ţării "nu sunt fenomene normale", având în vedere că au fost secţiuni de râuri unde probabilitatea de apariţie a debitelor înregistrate acum a fost una la 200 de ani, a declarat pentru Hotnews.ro purtătorul de cuvânt al Apelor Române Ana-MAria Agiu.

"Sunt fenomene de excepţie, pentru că au fost fenomene cu probabilitate foarte mică de apariţie. Nu sunt fenomene normale pentru această perioadă, având în vedere că am avut precipitaţii de peste 100 de litri pe metru pătrat, cu râuri cu debite care au crescut de până la 400 de ori şi au fost secţiuni unde probabilitatea de apariţie a acestor debite a fost de una la 100 sau 200 de ani", a declarat Agiu.

Pe unele râuri, debitele au crescut de până la 400 de ori faţă de începutul lunii iunie. În plus, o vină au şi oamenii, prin acţiunile antropice. "În ceea ce priveşte efectele determinate de acţiunea omului, ele pot fi generate de defrişări, de modul de construire a caselor, de inexistenţa unor rigole sau şanţuri care au dus la inundaţii locale, de lipsa lucrărilor de corectare a torenţilor şi pârâielor, care ţin de Ministerul Agriculturii şi de autorităţile locale", a mai spus aceasta.

Pe de altă parte, meterologii spun că dezastrul a fost unul anunţat de inundaţiile petrecute în ultimele luni în Balcani. De altfel, şi sud-vestul României s-a confruntat cu precipitaţii abundente încă din primăvară, iar acest excedent a creat acum probleme.