A fost confirmat primul caz de coronavirus la un român. Este vorba despre un pacient de pe vasul de croazieră Diamond Princess, aflat în carantină în Japonia.

Anunţul a fost făcut joi de Ministerul de Externe, printr-un comunicat preluat de HotNews.ro. Potrivit sursei citate, la bordul vasului, între cei peste 3.700 de pasageri şi membri ai echipajului se află şi 17 români, dintre care 15 sunt membri ai echipajului şi 2 pasageri. Deocamdată nu se ştie din care categorie face parte românul infectat.

Cert este că acesta este primul caz de confirmare a virusului la un român.

Potrivit anunţului MAE, Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către Ministerul de Externe al Japoniei că românul "a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus)". "Cetăţeanul român a fost transferat pentru izolare şi tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situaţii", arată MAE.

Comunicatul informează că misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu românul bolnav şi a făcut demersuri "în regim de urgenţă" pentru a afla informaţii suplimentare. De asemenea, Ambasada României în Japonia menţine legătura şi cu ceilalţi cetăţeni români aflaţi pe vasul Diamond Princess.

În total, peste 7.000 de persoane se află în carantină pe două vase de croazieră, unul oprit într-un port la sud de Tokyo, Japonia (Diamond Princess), cel de-al doilea în Hong Kong (Westerdam).

"În ceea ce priveşte nava de croazieră Westerdam, Consulatul General al României la Hong Kong a obţinut confirmarea că la bordul navei se află un număr de 17 cetăţeni români, respectiv 9 pasageri şi 8 membri ai echipajului. Nava a fost andocată în portul Sihanoukville, Regatul Cambodgia. Procesul de evaluare medicală a pasagerilor şi membrilor echipajului este în derulare, nefiind, până în prezent, confirmate cazuri de infecţie cu coronavirus. Reprezentanţele diplomatice şi oficiile consulare ale României din regiune sunt în contact cu autorităţile locale şi reprezentanţele diplomatice ale altor state membre UE şi sunt pregătite să acorde asistenţă consulară cetăţenilor români", mai menţionează comunicatul MAE.