Inspecţia Sanitară de Stat a sancţionat cu 30.000 de lei Spitalul de Urgenţă Floreasca "pentru neregulile găsite", dar şi întreaga echipă operatorie, de la asistent, până la conducătorul echipei, în cazul pacientei care a suferit arsuri pe masa de operaţie, iar apoi a murit.

Demis din funcţie

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii transmis presei centrale, în urma cercetării administrative efectuate de conducerea spitalului s-a decis încetarea contractului de administrare a lui Mircea Beuran, din calitatea de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III, pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale.

"Din raport reiese că Mircea Beuran, ca şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III, a încălcat 10 obligaţii din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secţiei. Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, şi decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III. De asemenea, Inspecţia Sanitară de Stat a sancţionat cu amenzi unitatea spitalicească pentru neregulile găsite, cât şi întreaga echipă operatorie, cuantumul acestora fiind de aproximativ 30.000 de lei", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, publicat de stirileprotv.ro. 

În comunicat se mai precizează că, marţi, se vor prezenta concluziile raportului propriu, instrumentat de Inspecţia Sanitară de Stat (ISS) şi Corpul de Control al MS.

Aceste măsuri au fost impuse după ce o femeie de 66 de ani a suferit, în 22 decembrie, arsuri în timpul unei operaţii la Spitalul Floreasca din Capitală, iar la câteva zile a şi murit. Pacienta a fost dezinfectată cu o soluţie de mâini care avea o concentraţie mare de alcool şi nu trebuia folosită în acelaşi timp cu bisturiul electric.

Profesorul Mircea Beuran, cel care a coordonat intervenţia chirurgicală, a susţinut că a ajuns la spital după incident. Numele său apărea, însă, în protocolul medical, pentru că era şeful echipei.

Grevă pentru Beuran 

În aceeaşi zi, mai mulţi medici de la Spitalul Floreasca au anunţat că întrerup activitatea ca efect al demiterii lui Mircea Beuran din funcţia de şef al secţiei de Chirurgie.

Ei spun că vor asigura asistenţa medicală doar pentru urgenţe.

"Solicităm Ministerului să ancheteze incidentul, dar mai ales situaţia care a permis ca acest incident să se întâmple. Este îngrijorător cum este prejudiciată imaginea unor medici de prestigiu şi a unuia dintre cele mai renumite spitale din România. Este regretabil ca înainte de finalizarea oricărei anchete să fie demis din funcţie prof. dr. Mircea Beuran", se arată în comunicatul semnat de 25 de medici chirugi.