Membrii CNA au hotărât joi, amendarea postului România TV cu 100.000 de lei pentru discriminare, pentru modul în care televiziunea a prezentat moartea jurnalistei Iulia Marin în emisiunile din 19 și 20 aprilie.

Potrivit Libertatea.ro, publicație pentru care lucra în ultima perioadă Iulia Marin, șase membri din cei zece prezenți au votat pentru amendă, trei au optat pentru întreruperea emisiei cu afișarea unui mesaj cu sancțiunea pe post, iar unul a vrut ca televiziunea să nu fie sancționată în niciun fel.

Cum au votat membrii CNA

Site-ul citat scrie că joi, la momentul votului, membrul CNA Mircea Toma a propus o întrerupere de 10 minute a emisiei TV, cu citirea unui mesaj care să semnaleze sancțiunea pe post. 

Monica Gubernat a făcut „o propunere de 100.000 de lei amendă, cea mai mare amendă pe care o poate da CNA, pentru discriminare”.

Pentru întreruperea de 10 minute a emisiei, cu afișarea mesajului pe post de la ora 19:00 la 19:10 au votat Dorina Rusu, Cristina Pocora și Mircea Toma.

Pentru amendă au votat Orsolya Borsos, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Ionel Palăr, Ramona Sorescu și Oana Dincă. Nicolae Bălașa a susținut să nu fie dată nici o sancțiune, mai scrie Libertatea.

O emisiune mai malignă decât alta

„Cazul acesta nu este o luptă între două entități media. A fost transformat într-o luptă de această televiziune. Într-o luptă pe care o duce de mult timp cu persoane, cu «reziștii», cu «progresiștii». Și televiziunea a folosit cazul unei persoane cu afecțiuni psihice, cel al jurnalistei Iulia Marin. Felul nu doar că încalcă prevederile legale legate de discriminare, după părearea mea, dar s-a ajuns la lipsă de umanitate. Aceasta este părerea mea”, a spus Dorina Rusu, membru CNA.

Dorina Rusu a mai spus că, după reacția vehementă a mai multor jurnaliști, organizații medicale, organisme care se ocupă de sănătatea mintală, referindu-se la cei care au semnat apelul lansat de Libertatea, a crezut că cei de la RTV își vor cere scuze. „Am fost naivă.” Postul de televiziune a continuat o abordare „și mai malignă decât în prima emisiune”. „Nu numai că nu au înțeles, ba chiar au făcut în contra a ceea ce au spus specialiștii”, a mai spus ea conform sursei citate, cu trimitere spre emisiunile în care Victor Ciutacu a dezbătut subiectul.

La rândul său, Mircea Toma a atras atenția că acest caz se referă la un discurs împotriva capacităților de a munci ale unui om cu suferințe psihice, oferind citate din emisiunile amintite.

De cealaltă parte, Roxana Niculescu, directoarea de programe a RTV, a citit, joi, o parte din transcriptul emisiunilor și a susținut că „în niciun moment nu i-au fost puse la îndoială competențele profesionale (ale ziaristei Iulia Marin, n.r.)”.

Realizatorul RTV Victor Ciutacu nu a mai participat la dezbaterea CNA de joi (în cea de marți a fost și a purtat mai multe discuții în contradictoriu cu unii membri CNA), însă Oana Anghel, avocata acestuia, a pretins că „nimeni nu acuză pe nimeni de nimic”.

De altfel, România TV a anunțat că va contesta decizia CNA în instanță.

Citiți detalii despre discuțiile din jurul acestui caz, în articolul „Cazul Iulia Marin: România TV a primit 100.000 de lei amendă pentru discriminare la adresa persoanelor cu suferințe psihice. E cea mai mare penalizare pe încălcarea demnității umane dată vreodată de CNA. „Amenzile se plătesc, atitudinea nu se schimbă”

Suferința psihică, sub lupă

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, jurnalista Iulia Marin, de la Libertatea, s-a stins săptămâna trecută la doar 32 de ani, după o luptă grea cu suferința psihică. Cazul ei a fost prezentat cu derapaje evidente de către RTV.

În primele două emisiuni RTV, din 19 și 20 aprilie, Iulia Marin a fost prezentată de Victor Ciutacu, moderatorul emisiunilor, drept „rătăcită promovată ca experiment de presă”. Tot el a mai afirmat, printre altele, că „pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”. 

„Ne-am permis să ne întrebăm aseară (19 aprilie, n.r.), într-o dezbatere, dacă e normal ca un om bolnav psihic, cu grave tulburări comportamentale să presteze la vedere în presă”, a mai spus Ciutacu, iar unul dintre invitați, Răzvan Savaliuc, a spus că „Eu nu aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”. Și declarațiile de acest gen au continuat...

Societatea s-a mobilizat în fața acestui tip de discurs, printr-o petiție semnată de peste 146 de redacții, inclusiv de BIHOREANUL, dar și oameni de rând, specialiști din diverse domenii ori entități precum Colegiul Medicilor din România, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie sau Asociația Psihiatrilor Liberi din România.

Citiți detalii subiect, în articolul „Sute de redacții, asociații medicale, ONG-uri și personalități protestează față de discursul urii de la România TV, în cazul morții unei tinere jurnaliste

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!