Îmbolnăvirea de salmoneloză a 10 copii de la grădiniţa privată Crescendo Montessori şi a altor trei de la Joyfull a atras şi atenţia Prefecturii Bihor.

Miercuri, la reuniunea Colegiului Prefectural, după ce şefa Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Daniela Rahotă, a prezentat stadiul aplicării în primele cinci luni ale anului a programelor naţionale de sănătate derulate prin DSP, prefectul Ioan Mihaiu a cerut detalii cu privire la incident, iar din răspunsul dat de reprezentanta instituţiei reiese că orice sancţionare a celor responsabili, în primul rând a firmei de catering care a furnizat hrana caldă în data de 13 iunie, ar fi cu neputinţă, din cauza întârzierii cu care conducerile celor două grădiniţe au raportat îmbolnăvirile.

„Nouă ni s-a raportat situaţia pe 18 iunie, la cinci zile după îmbolnăvirea copiilor. Am declanşat imediat o anchetă epidemiologică, dar la cinci zile nu se mai putea recolta probe din mâncare fiindcă aceasta se păstrează numai 48 de ore”, a spus dr. Rahotă, adăugând că „este foarte greu să găsim după atâta timp o problemă în produsul alimentar”, dar şi că „ancheta este încă în derulare”.

Aceasta a evidenţiat, totuşi, că „singurul punct comun” în ambele cazuri a fost firma de catering, dar „nu am avut probe şi ne-am îndreptat către personalul care prepară meniurile, am făcut teste de sanitaţie, la bucătărie, pe mâini, rezultatele nu indică o încărcătură microbiană care să sugereze neconformităţi în ce priveşte igiena”.

Pe de altă parte, dr. Rahotă a precizat că din analiza probelor prelevate de la aparţinătorii copiilor a rezultat că unii au avut la rândul lor Salmonella.

Directoarea DSP a afirmat că în prezent mai este spitalizat un singur copil cu salmoneloză şi că pacienţii care au trecut pe la Spitalul Municipal au beneficiat de cele mai bune îngrijiri. „S-au respectat toate regulile de precauţie”, a spus dr. Rahotă referindu-se la evitarea răspândirii Salmonella şi la alţi pacienţi.

Mădălina Sim, studentă