Judecătorii Curţii Constituţionale au dat dreptate, joi, Avocatului Poporului, astfel încât Ordonanţa de Guvern care modifica legea referendumului, permiţând consultarea orădenilor cu privire la fuziunea municipiului cu localitatea Sînmartin, nu va putea fi aplicată la alegerile din 5 iunie.

Curtea Constituţională a judecat joi excepţia de neconstituţionalitate a OUG 15 din 2016 pentru modificarea Legii referendumului, care făcea posibilă organizarea de consultări publice simultan cu alegerile locale, excepţie ridicată de Avocatul Poporului la sesizarea liderului PSD, Liviu Dragnea.

Avocatul Poporului invocase faptul că OUG nu reglementează, cum cere Constituţia, o situaţie extraordinară ce nu poate fi amânată şi încalcă o decizie anterioară a CCR care spune că modificările Legii referendumului pot fi puse în aplicare după minimum un an de la intrarea în vigoare a legii.

Deşi motivarea deciziei Curţii Constituţionale nu este publică, magistraţii par să fi îmbrăţişat această teorie. Cert este că, în noile condiţii, referendumul pentru Oradea Mare, promovat de administraţia Bolojan, nu va putea fi organizat pe 5 iunie.

Citiţi reacţia primarului, în articolul: Ilie Bolojan: "Vom respecta decizia CCR. Nu primarul oraşului Oradea este cel care pierde, ci oraşul însuşi"

Citiţi pe această temă articolele:

Dragnea sare la Bolojan! PSD a reclamat Ordonanţa care permite organizarea referendumului deodată cu alegerile locale

Mang, despre sesizarea lui Dragnea vizavi de referendum: O decizie firească în faţa unui abuz al PNL​