Gandul.info a publicat un raport al Penitenciarului Jilava care arată modul în care s-a comportat fostul premier în închisoare, iar potrivit acestuia, 9 dezbateri, o conferinţă, două cărţi şi o lucrare ştiinţifică au fost de ajuns pentru conducerea penitenciarului Jilava pentru a emite un aviz pozitiv de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase.

Comisia de la Jilava a constat în raportul de evaluare, că Năstase a avut un comportament bun şi că s-a implicat "în acţiuni de instruire şi influenţare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate". Pentru munca depusă în închisoare el a primit o reducere a pedepsei cu 45 de zile, la care s-au adăugat şi cele şase zile petrecute în Spitalul Floreasca după tentativa de suicid.

Comisia penitenciarului Jilava a decis pe 4 ianuarie să-i acorde lui Adrian Năstase avizul pozitiv pentru eliberare condiţionată. În avizul penitenciarului, comisia scrie de ce merită Năstase să fie eliberat condiţionat. "Condamnatul a avut un comportament foarte bun, a participat în mod constant la activităţi de educaţie şi asistenţă psihologică, implicându-se în acţiuni de instruire şi influenţare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate", se arată în avizul penitenciarului.

În motivarea avizului pozitiv, reprezentanţii penitenciarului mai consemnează şi că Năstase a redactat o lucrare ştiinţifică şi a scris alte două cărţi. "Ca urmare a redactării lucrării ştiinţifice şi a implicării în activităţile de educaţie, a obţinut un număr total de 342 de credite şi a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei", se arată în documentul menţionat.

În fişa de caracterizare a deţinutului Adrian Năstase, comisia de la Jilava a menţionat şi activităţile prestate de Năstase pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de închisoare. De la închiderea sa în penitenciar, pe 26 iunie 2012, Năstase a participat la nouă dezbateri şi la o conferinţă.

Unele dezbateri au fost pe teme politice. Pe lângă dezbaterile din penitenciar, Năstase a mai luat parte şi la cinci sesiuni de "educaţie pe platforma de eLearning". Fostul premier a participat şi la un program de educaţie pentru viaţa de familie şi la un program "de valorificare a aptitudinilor".

În evaluarea "domeniului social", comisia de la Jilava spune că Năstase a fost vizitat în principal de membrii familiei sale. "A fost sprijinit permanent (financiar şi afectiv), manifestând ataşament deosebit faţă de familie", se mai menţionează în fişa de evaluare.

Năstase a fost evaluat psihologic, iar comisia a reţinut că nu are nevoie de consilier."Personalitate structurată, cu nivel înalt de coeziune. Adaptare matură, obiectivă, bazată pe un sistem de valori social morale generale. Este orientat spre certitudinea pe care o oferă ordinea deja stabilită. Valorifică trecutul", se arată în evaluarea specialiştilor de la Jilava.

Pentru munca prestată în penitenciar de către deţinutul Năstase, comisia i-a acordat o reducere a pedepsei cu 45 de zile. Comisia a calculat că fostul premier a fost condamnat la 730 de zile de închisoare. Din data de 26 iunie 2012 până pe 4 ianuarie, el a stat în închisoare 193 de zile. Pentru a putea fi eliberat condiţionat, trebuie să execute o treime din pedeapsă, adică 244 de zile din cele 730 ale sentinţei. Comisia a adunat cele 193 de zile executate efectiv, cu cele 45 de zile de reducere câştigate pentru munca prestată şi cu cele şase zile petrecute în spital după tentativa de suicid. In final a rezultat din acest calcul că Năstase a executat pe hârtie 244 de zile, astfel că este eligibil pentru eliberarea condiţionată. Avizul pozitiv trimis de către penitenciar este unul consultativ. Instanţa este cea care decide. Judecătoria Sector 4 a stabilit termen pentru judecarea cererii de eliberare condiţionată pentru data de 12 februarie.

Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul Calităţii", sub acuzaţia că şi-a folosit influenţa de lider de partid (PSD) pentru a obţine avantaje patrimoniale.

(sursa: www.gandul.info)