Fotografiile publicate de ziarul Libertatea de la deshumarea lui Ceauşescu par să ofere deja un răspuns în privinţa identităţii celui îngropat acum mai bine de 20 de ani în Cimitirul Ghencea, cu mult înainte de aflarea rezultatelor testelor ADN, prevăzută în 6 luni.

Compararea imaginilor din decembrie 1989, de la execuţia şi de la înmormântarea lui Ceauşescu, cu fotografiile de la deshumarea de acum 12 zile dezvăluie mai multe elemente comune, care ar putea conduce la concluzia că rămăşiţele pământeşti îi aparţin fostului preşedinte al ţării.

De exemplu, în fotografii apare căciula din astrahan pe care Ceauşescu a avut-o la el în timpul procesului de la Târgovişte şi cu care a fost îngropat. Ea poate fi observată în sicriu, în stânga craniului.

Apoi, paltonul, fularul din mătase şi pantalonii pe care dictatorul le-a purtat în momentul execuţiei, în 25 decembrie 1989, îi acoperă azi scheletul. Aceste detalii întăresc convingerea că nea Nicu şi nu altcineva a fost îngropat în Cimitirul Ghencea. În fine, în imaginile filmate acum 20 de ani, în ziua înmormântării lui Ceauşescu, se observă cum soldaţii îi acoperă cadavrul cu un cearşaf alb, imediat după ce a fost aşezat în sicriu. La deshumarea din 21 iulie, scheletul din sicriu era înfăşurat tot cu un cearşaf alb, putrezit însă de trecerea vremii.

Şi în privinţa identificării Elenei Ceauşescu, lucrurile par să fie clare. Libertatea a dezvăluit în ediţia de sâmbăta trecută că soţia preşedintelui a fost recunoscută după coroana dentară, gravată cu iniţialele numelui ei, E.C.