O mână de orădeni s-au adunat, joi seară, la galeria de artă fotografică Ovi D. Pop din ERA Park, la vernisajul expoziţiei "Oradea în epoca de aur (I)".

Pe simeze au fost agăţate zeci de imagini surprinse în oraş în perioada comunistă de fostul fotoreporter al ziarului Crişana, Nicolae Meseşan. Cele mai multe dintre imagini reprezintă fostele întreprinderi orădene, precum Sinteza, Alumina, Crişana ori Înfrăţirea. De altfel, înşiruirea acestor foste fabrici i-a făcut pe unii dintre prietenii şi cunoscuţii fotografului prezenţi la vernisaj să facă inventarul: "Asta nu mai e, asta nu mai există, asta există ca şi ruină şi atât...".

Totodată, în fotografii mai sunt surprinse fostele sere orădene, clădirile spitalelor Judeţean şi Municipal, fosta Cale 1 Mai (actuala stradă Averescu) ori Bulevardul Decebal în construcţie, dar şi obiective din judeţ, precum "oraşul minier Şuncuiuş", complexul UGSR Băile Felix ori cinematograful din Beiuş.

Meseşan a mărturisit că dintre toate imaginile expuse, fotografia lui preferată este cea a barajului de pe Crişul Repede, din zona Ioşia, la a cărui construcţie a lucrat, în 1964, şi apoi, când s-a angajat la Crişana, s-a întors să o fotografieze. "Nu s-a vorbit niciodată despre acest baraj. (...) Înainte de construcţia lui, Oradea era tot timpul inundată sau era lipsă de apă. Nu ştiu dacă vă imaginaţi, dar luni lungi de secetă nu era apă de băut în oraş, prin construcţia acestui baraj s-a rezolvat. Are de la fundaţie până sus cât un bloc cu 10 etaje, o lucrare monumentală", a spus Meseşan. De altfel, le-a împărţit tuturor invitaţilor la vernisaj o fotografie cu acest baraj.

Fostul fotoreporter a mărturisit că mai are multe fotografii document despre Oradea şi Bihor şi îşi doreşte să le expună, ca toţi orădenii să le poată vedea. Dacă însă cea dintâi expoziţie nu va fi bine primită de public, nu va continua demersul, a mai spus Meseşan. "Depinde cum va fi privită această expoziţie. Unii sunt nostalgici, alţii sunt agresivi", a mai spus Meseşan, vorbind despre regimul comunist.

Despre expoziţie a mai vorbit şi artistul fotograf Radu Pantea, care a lăudat demersul de foto-documentare al lui Meseşan, şi fostul redactor-şef al Crişanei, Petru Şandor.

Fotografiile vor rămâne pe simeze în centrul comercial până pe 4 martie.