Datele furmizate în premieră de autoritatea de reglementare în comunicaţii arată că, la finele anului trecut, reţeaua Telekom România Communications acoperea peste 91% din populaţia României, urmată de RCS & RDS, cu 62%, respectiv UPC România, cu 48%, după cum arată HotNews.ro.

Informatiile au fost prezentate joi in premiera de ANCOM. Potrivit sursei citate, in timp ce, in mediul urban, RCS & RDS detinea o cota de piata mult mai mare fata de Telekom Romania si UPC, operatorul fost monopolist este lider de piata in mediul rural.

Din punct de vedere al numarului de conexiuni de internet efectiv comercializate la nivel de regiuni geografice, RCS&RDS este principalul furnizor in sase dintre regiuni si pe locul doi intr-o singura regiune, Telekom este pe primul loc in doua regiuni, in timp ce UPC este pe locul doi intr-o singura regiune, arata sursa citata, arata HotNews.ro.

Conform datelor publicate, Telekom Romania Communications este furnizor operational in cele mai multe localitati rurale, acoperind 83% din populatia din mediul rural in anul 2014, fata de 42% in anul 2008. 

La finele anului trecut, RCS & RDS acoperea aproape 25% din populatia aferenta mediului rural in 2014, comparativ cu 7% in 2008, in timp ce UPC Romania furniza servicii de acces in banda larga pentru 7% din populatia din mediul rural in 2014, in 2008 furnizand servicii pentru doar 0,003% din populatia din mediul rural. Asadar, fata de situatia din 2008, toti furnizorii principali si-au extins aria de furnizare a serviciilor, inclusiv in mediul rural.

Cotele de piata ale principalilor operatori difera considerabil in zonele urbane fata de cele rurale. In timp ce, in mediul urban, RCS & RDS detinea o cota de piata mult mai mare fata de Telekom Romania Communications si UPC Romania, operatorul fost monopolist este lider de piata in mediul rural.

Pe de alta parte, Telekom Romania nu mai detine putere semnificativa pe piata serviciilor de acces la elemente de infrastructura, mai arata HotNews.ro.