Prima zi a anului 2020 aduce venituri mai mari pentru românii plătiţi cu salariul minim pe economie.

Acesta este majorat începând din 1 ianuarie la 2.230 lei, ceea ce înseamnă un venit net de 1.346 lei, pentru un pentru un program normal de lucru. Calculele arată că românii plătiţi cu salariul minim primesc 13,327 lei/oră.

Salariul minim pentru persoanele cu studii superioare nu se va modifica în 2020 şi rămâne la valoarea de 2.350 de lei. În construcţii, nivelul salariului minim brut este stabilit la 3.000 de lei.

Tot de la 1 ianuarie se elimină şi supraimpozitarea contractelor part-time, ceea ce înseamnă că ele vor fi impozitate la nivelul venitului raportat în aceste contracte, şi nu la nivelul salariului minim pe economie.

Carburanţi mai ieftini?

2020 vine şi cu alte schimbări. Ministerul Finanţelor a eliminat supraaaciza pe carburanţi, ceea ce ar putea duce la ieftinirea acestora cu aproximativ 45 de bani la litru.

Noul an nu vine numai cu veşti bune, ci şi cu noi taxe, scrie digi24.ro. Maşinile sub Euro 4 vor trebui să plătească o taxă anuală pentru a circula în Capitală, iar maşinile sub Euro 3 nu vor avea acces în centrul Capitalei. Cea mai mare taxă este pentru maşinile non-Euro se ridică la 1.900 de lei pe an. Cea mai mică taxă este cea pentru maşinile Euro-4, de 500 de lei, dar ea va fi plătită abia din 2021.