Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au ajuns la Oradea pentru a explica schimbările pe care le aduce noua lege a sănătăţii. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, în acelaşi timp decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, dr. Florian Bodog, a făcut o prezentare sintetică a proiectului de act normativ, care e în dezbatere publică.

"După cum se ştie, legea a beneficiat de mai multe sesiuni de consultări, iar în urma acestora s-au desprins următoarele principii care stau la baza unui proiect de lege: menţinerea controlului statului asupra sistemului de sănătate (ştim cu toţii ce tulburări sociale au apărut în momentul în care a apărut ideea că sistemul de urgenţe poate fi privatizat), garantarea unei reţele publice de asistenţă medicală, asigurarea de asistenţă medicală la toate nivelele, garantarea utilizării fondurilor colectate numai în sistemul de sănătate, eliminarea monopolului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în contractarea serviciilor de sănătate şi delegarea unor atribuţii ale Ministerului Sănătăţii, deci o descentralizare", a spus Bodog într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

Dispare monopolul CAS

Noua lege aplică, între altele, şi principiul solidarităţii, în sensul că toţi cetăţenii sunt obligaţi să contribuie la sistemul de asigurări de sănătate, însă există şi categorii scutite de plata asigurărilor, care sunt suportate de la bugetul de stat.

Una dintre cele mai importante prevederi este definirea pachetului de servicii medicale de bază de care beneficiază pacientul, dar şi creşterea accesibilităţii la serviciile medicale, cu posibilitatea ca pacientul să îşi aleagă singur asiguratorul. "Practic vor exista 10-12 case regionale de asigurări de sănătate, iar celelalte case vor dispărea şi locul lor va fi luat de case de asigurări private", a explicat Bodog.

Întrebat de jurnalişti care este strategia ministerului în ce priveşte prevenţia şi cum va fi gestionată privatizarea unor secţii de spital, o altă noutate a actului normativ, medicul a explicat că absolut toate programele curative, adică cele de vindecare, vor trece la Casa de Asigurări. "Ministerul Sănătăţii se va ocupa numai de programele de prevenţie, şi programul de tip SIDA, tuberculoză, care sunt probleme de sănătate publică", a zis el.

În perioada următoare, ministerul va iniţia campanii de informare mai agresive pe ceea ce ţine de prevenţie în toate domeniile, inclusiv programe de screening stomatologic în şcoli. În plus, în legislaţia secundară, dar şi în contractul cu asiguratorii, vor apărea prevederi care vor obliga pacientul să meargă la vizite periodice la medicul de familie şi la stomatolog.

Vrei mai mult? Plăteşti

În ce priveşte introducerea unor secţii sau saloane private în spitale, consilierul Monica Hercuţ, şi ea prezentă la conferinţă, a explicat că e foarte important ca pacientul să ştie de ce fel de serviciu beneficiază.

"Vorbim de servicii care sunt incluse în pachetul de bază şi servicii care nu sunt incluse în pachetul de bază. Acolo intervin asigurările complementare şi facultative. Toate serviciile de sănătate care implică un risc funcţional vital vor fi incluse în pachetul de bază. Dar dacă un pacient vrea să meargă la un anume medic, într-o anume secţie, atunci plăteşte. Dacă merge pentru că trebuie să se opereze şi nu vrea să aleagă un medic, are dreptul la acel serviciu pe pachetul de bază. Alegerea intră în zona secundară, în rest cazul este rezolvat pe pachetul de bază, pe asigurările obligatorii", a explicat Hercuţ.

Specialiştii mai afirmă şi că noua lege va impune reprofesionalizarea medicului de familie şi revitalizarea ambulatoriilor, "uitate" în ultimii ani de pacienţi, care preferă să meargă direct la spital şi să aglomereze, pentru probleme minore, unităţile de primire a urgenţelor.

Fără risipă

Întrebat, concret, cum va simţi direct pacientul implementarea acestei legi, Bodog a subliniat că el va beneficia în continuare de acelaşi pachet de bază, reglementat în normele contractului cadru, dar că dacă va vrea investigaţii suplimentare, care nu se impun de la sine, va trebui să plătească. În esenţă, se va limita accesul nejustificat la explorări de înaltă performanţă şi inclusiv accesul la medicamente.

"Medicamentele vor fi utilizate doar în scopul în care au fost create şi nu vom face asocieri de medicamente numai de dragul de a-i da pacientului un pumn de antibiotice sau un pumn de vitamine fără nicio justificare în starea lui de sănătate. O serie de medicamente sunt utilizate în comunitatea europeană de exemplu pentru tratamentul cancerului de sân. La noi se foloseau şi pentru cancerul pulmonar, să vedem dacă merge, sau şi pentru alte afecţiuni", a exemplificat el.

Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România a fost lansat în dezbatere publică la începutul acestei luni. El este postat pe site-ul ministerului, www.ms.ro, la secţiunea Reforma în Sănătate.

Într-o altă ordine de idei, organizarea conferinţei de presă pentru promovarea noului act normativ, unul de maximă importanţă pentru pacienţi, a fost sub orice critică. Jurnaliştilor li s-a dat o mapă de presă care conţinea o singură filă, care nu vorbea deloc de noutăţile legii, aşa cum ar fi fost normal, ci despre faptul că echipa de la minister va discuta această lege cu cadre medicale din Bihor. De altfel, abia la insistenţele jurnaliştilor, staful organizator le-a pus la dispoziţie un exemplar (printat pe coli A4) după prezentarea făcută de Bodog. Şi aceea cu greu, pentru că iniţial au pregătit o singură copie!