Registrul Auto Român a transmis joi că, după ce în primele șase luni ale acestui an, inspectorii au oprit în trafic 1.505 de vehicule pentru a le verifica, au aplicat 114 amenzi și au restras 92 de certificate de înmatriculare. Dintre mașinile oprite, nouă „prezentau pericol iminent de accident”. 

„În județul Bihor au fost verificate, în perioada menționată, 1.505 vehicule. Dintre acestea, 18,6% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 9 prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 1,5% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, identificare și 1,53% aveau ITP fals, expirat sau anulat”, se arată într-un comunicat trimis de biroul de presă al RAR. 

Tot acolo se menționează că „în urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în acest județ au fost aplicate 114 amenzi contravenționale și au fost retrase 92 de certificate de înmatriculare”. 

În cazurile din urmă, certificatul de înmatriculare poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR. 

Reprezentanții Registrului Auto Român subliniază că, totuși, „rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”. 

Situația la nivel național pare mai gravă decât în Bihor. În primele șase luni ale anului 2023, au fost oprite în trafic și controlate 44.472 de vehicule în toată țara. Dintre acestea, 44,16% aveau „deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme”, conform comunicatului RAR. 

Cele mai multe neconformități au fost constatate la: instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,54%); emisiile poluante (22,1%); punți, jante, anvelope și suspensie (13,04%); vizibilitate (12,81%); șasiu și elemente atașate șasiului (11,08%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,57% dintre vehiculele controlate şi în 1,9% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la 2.820 de vehicule dintre cele controlate. Inspectorii RAR au identificat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 3.064 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,6% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică - ITP fals, expirat sau anulat.

Au fost aplicate 14.354 de sancțiuni, au fost retrase 12.362 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 194 de vehicule și 260 ITP-uri au fost anulate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!