Se graţiază pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat numai dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, neglijența în serviciu nu va mai fi cercetată, iar denunţurile vor fi valabile până la şase luni de la comiterea faptelor. Acestea sunt, în esenţă, modificările aduse de două proiecte de legi prin care politicienii vor să modifice legile penale.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat miercuri că a pus în dezbatere publică cele două proiecte, dintre care unul se referă la o lege a graţierii, iar celălalt - pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală - are ca scop o armonizare a legislaţiei cu deciziile CCR şi cu o directivă europeană.

Este vorba despre proiectele de ordonanţă de urgenţă în legătură cu care presa scria că urmau să fie aprobate miercuri de Guvern, fără să fie puse în dezbatere publică şi fără să fie discutate cu CSM, însă până la urmă acest fapt nu s-a mai întâmplat.

În schimb, proiectele au fost lansate miercuri în dezbatere, pe site-ul Ministerului Justiţiei, şi au fost trimise spre consultare CSM, Înaltei Curţi şi Parchetului General.

Cine nu beneficiază de grațiere

Digi24.ro notează că din proiectul de graţiere reiese că graţierea se acordă fie în întregime, fie pentru jumătate din pedeapsă. Se prevăd, între altele, faptele pentru care graţierea NU poate fi acordată - este vorba, de pildă, despre condamnări pentru violenţă (omor, omor calificat, viol). Sunt exceptate de asemenea de la graţiere, în limita a cinci ani, şi faptele de corupţie (dare/luare de mită, trafic de influenţă), fapte ce vizează securitatea naţională şi unele infracţiuni economice. 

Nu beneficiază de prevederile acesteia cei care au comis infracţiuni contra siguranţei statului, infracţiuni de omor, vătămare corporală gravă, lipsire de libertate, violare de domiciliu, şantaj, viol, acte de pedofilie, corupţie sexuală, incest, furt şi tâlhărie, ultraj, tortură, acte de represiune nedreaptă, evadare, neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea defectuoasă, falsificarea de monedă, luare şi dare de mită, trafic de influenţă, nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri, rele tratamente aplicate minorului, trafic de stupefiante, falsificarea de alimente, proxenetism, sclavie, trafic de persoane, trafic de minori, pornografie infantilă, fraudele comise prin sistem informatic şi de plată electronic, divulgarea informaţiilor secrete de stat, cercetarea abuzivă.

Prevederile legii graţierii, care ar scoate circa 2.500 de deținuți din pușcăriile din România, nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017.

 condiţie importantă este că această graţiere depinde de plata integrală a prejudiciului către părţi civile, bugetul de stat, instituţii publice.

Se poate acorda graţiere pentru jumătate din pedeapsă pentru persoanele care au împlinit 60 de ani, pentru femei însărcinate, persoane cu anumite afecţiuni cronice, persoane care au copii mai mici de 5 ani în întreţinere. În cazul acestora, nu se aplică acea condiţie a achitării prejudiciului în totalitate.

Proiectul prevede că OUG se referă doar la faptele comise până la 18 ianuarie 2017 și intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Noutăți cu abuzul în serviciu

În ceea ce priveşte modificările legislative în codurile penal și cel de procedură penală, prima se referă la abuzul în serviciu. Astfel, se introduce un prejudiciu de la care se cercetează abuzul în serviciu cu încălcarea legii - 200.000 de lei, însă pedeapsa ar scăderea la doar trei ani. 

Se propune şi modificarea legislaţiei în privinţa denunţătorilor. Denunţul este valabil şi poate fi probă într-un dosar penal doar dacă este făcut în termen de cel mult şase luni de la săvârşirea faptei. Potrivit acestei prevederi, orice faptă penală semnalată la mai mult de jumătate de an de la comiterea ei nu va avea valoare juridică.

În ceea ce priveşte conflictul de interese acesta este reglementat astfel încât fapta funcţionarului care, "în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-au obţinut, direct sau indirect, foloase patrimoniale necuvenite, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, este sancţionată". În modificare adusă este introdus termenul "necuvenit", astfel încât, spun specialiştii, legea devine mai permisivă, arată Mediafax.

De asemenea, articolul care reglementa neglijenţa în serviciu, 298 va fi abrogat, ceea ce înseamnă că acesta infracţiune nu va mai fi investigată.

Noutăți „ajutătoare”

Noile modificări ar putea să îl ajute chiar pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre care ziare.com scrie că este trimis în judecată de DNA alături de fosta sa soţie într-un dosar în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu, iar prejudiciul a fost calculat la 108.612 lei.

Mai mult, surse din justiţie au declarat că. dacă ordonanţa va intra în vigoare în acestă formă, procurorii nu se vor mai putea sesiza, fiind necesară depunerea unei plângeri de către instituţia prejudiciată.

De altfel, ziare.com precizează că procurorul general al României a spus că ordonanţa de modificare a codurilor este "un proiect penibil".