Guvernul României a decis prelungirea plafonării tarifelor pentru polițele RCA. Tarifele vor fi „înghețate” pentru șase luni în 2024, hotărârea fiind luată pentru a evita ca firmele de pe piața de asigurări să crească excesiv prețurile. Acestea vor putea fi ajustate doar cu maximum 6,8%, adică prognoza ratei inflației.

„Prin Hotărârea aprobată de Guvern s-a stabilit înghețarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asiguratorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate și practicate de către aceștia la data de 28 februarie 2023. Tarifele pot fi ajustate cu maximum 6,8%, reprezentând prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024 publicată de către Banca Națională a României.

Prin aplicarea acestei măsuri se combate creșterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor anterior descrise și stabilizarea graduală a pieței de asigurări RCA în vederea evitării propagării efectelor negative în alte sectoare ale economiei naționale”, se arată într-o informare trimisă de Guvernul României la finalul ședinței de joi. 

În aceeași informare se arată că „tarifele de primă maxime adoptate prin prezenta hotărâre se vor aplica de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA pe o perioadă de 6 luni pentru contractele RCA încheiate după data intrării în vigoare a acesteia”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!