După un an destul de sărac în evenimente, APTOR, asociaţia din subordinea Primăriei Oradea care se ocupă de promovarea oraşului, precum şi de organizarea de festivaluri şi târguri, pregăteşte un calendar mai bogat pentru 2022. După doi ani de pauză, acesta include atât Oradea FestiFall, adică fosta Toamnă Orădeană, precum şi Festivalul Medieval, ediţia din acest an găzduind şi Campionatul Mondial de Lupte Medievale!

Planuri

Calendarul Evenimentelor pe 2022 este pregătit de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR - Visit Oradea), urmând să fie supus aprobării Consiliului Local, care finanţează organizarea lor.

Planurile pentru 2022 includ o serie de evenimente atractive, puse în stand-by timp de doi ani din cauza pandemiei de Covid. "Calendarul propus include evenimente ca Oradea FestiFall şi Festivalul Medieval, unde în acest an vom avea o ediţie cu totul specială, campionatul mondial de lupte medievale, numit Battle of The Nations", a spus directorul general al APTOR, Alina Toie (foto), miercuri, într-o conferinţă de presă în care a prezentat, totodată, raportul activităţii din anul precedent. 

La luptă (medievală)!

Întrebată ulterior de BIHOREANUL despre cum va arăta concret calendarul evenimentelor publice din acest an în Oradea, Alina Toie a spus că acesta va cuprinde şi alte manifestări care, în trecut, s-au dovedit a fi pe placul locuitorilor şi turiştilor. 

Primul mare evenimente de pe agenda din 2022 va fi Târgul de Paşti (15-25 aprilie), urmat, în iunie, de manifestări dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau, APTOR având calitate de partener al evenimentului. Calendarul pe 2022 cuprinde apoi, în premieră, campionatul mondial de lupte medievale "Battle of The Nations". Acesta va fi inclus în programul Festivalului Medieval de la Oradea (2-5 iunie), desfăşurat în Cetate, şi ar urma să aducă în urbe echipe din diferite colţuri ale lumii. Evenimentul ar fi trebuit să aibă loc în 2020, însă a fost amânat din cauza situaţiei epidemiologice.

Oradea FestiFall, un weekend

Alte manifestări care se regăsesc în calendar sunt: Street Food Festival (APTOR e partener), X-Man România, OraJazz (festivalul de jazz iniţiat în urmă cu câţiva ani se va desfăşura anul acesta în Cetate), European Music Open, TIFF Oradea (APTOR e partener). 

De asemenea, după pauza de doi ani, Oradea FestiFall ar urma să fie organizat în urbe, însă doar într-un weekend, 7-9 octombrie. De asemenea, în planul anual se regăseşte şi Târgul de Crăciun din Oradea. 

Calendarul pe care APTOR urmează să-l propună poate suferi modificări, atât în sensul adăugării unor evenimente, cât şi în sensul renunţării la altele, în funcţie de contextul pandemic de la acea vreme. 

Oradea n-a renunţat nici la ideea organizării unui festival internaţional de muzică, a precizat city-managerul Mihai Jurca, în aceeaşi conferinţă, însă un astfel de eveniment nu poate fi ţinut în 2022. "Proiectul are un obiectiv foarte clar: de a ne pune pe o hartă internaţională de evenimente. Însă nu putem discuta de un astfel de festival până când nu avem o situaţie stabilă din punct de vedere al restricţiilor", a precizat city-managerul.

Ce-a fost 

Potrivit raportului prezentat în conferinţă, în 2021 APTOR a organizat sau a fost partener în 20 de evenimente, care s-au ţinut respectând o serie de restricţii, la multe dintre ele fiind obligatorie prezentarea certificatului verde Covid. Acest lucru a stârnit nemulţumiri mai ales la Târgul de Crăciun.

Printre evenimentele organizate de municipalitate, prin Visit Oradea, s-au numărat Ziua Copilului, Oradea Art & Sound, European Music Open, Ziua Culturii Maghiare şi Carnavalul Florilor, European Music Open, concertul Jose Carreras, ţinut în Piaţa Unirii, Târgul de Crăciun. Printre cele la care APTOR a fost partener s-au numărat: Zilele Sfântului Ladislau, Târgul Gaudeamus, Street Food Festival, Caravana ZU, TIFF Oradea şi Oraşul Faptelor Bune. 

Vezi raportul de activitate al APTOR pe anul 2021: