La un an de când primii poliţişti comunitari orădeni au ieşit pe străzile municipiului, mulţi oameni îi critică, spunând că îşi depăşesc atribuţiile. Poliţiştilor comunitari li se contestă dreptul de a da amenzi sau de a opri maşini în trafic, motiv pentru care Primăria Oradea aminteşte cetăţenilor care sunt atribuţiile acestor poliţişti.

Din punct de vedere operativ, Poliţia Comunitară Oradea are nouă compartimente, fiecare cu atribuţiile sale. Astfel, Compartimentul Patrulă Sectoare este răspunzător de asigurarea ordinii şi liniştii publice în municipiu, iar Compartimentul Disciplina Rutieră verifică parcările, interzice parcarea în spaţii neautorizate, ridică maşinile abandonate de pe spaţiul public, controlează traficul greu şi-i amendează pe cei care merg cu căruţele pe drumurile din municipiu. Tot de probleme rutiere se ocupă şi Compartimentul Sistematizare Rutieră, care se îngrijeşte ca indicatoarele rutiere să fie în stare bună şi sesizează problemele privind funcţionarea semafoarelor.

Poliţiştii din patrula Parcuri sunt răspunzători de parcurile orădene, iar cei din patrula pentru malurile râului Crişul Repede şi pârâul Peţa au grijă ca orădenii să respecte protecţia mediului în aceste zone. Compartimentul Protecţia Mediului, Spaţii Verzi, Igienizare are atribuţii similare, agenţii de aici verificând păstrarea curăţeniei şi îngrijirea spaţiilor verzi din întreg municipiul.

Cerşetorii sunt ridicaţi de pe străzi de poliţiştii din cadrul Compartimentului pentru interzicerea apelării în mod repetat la mila publică, iar cei care lipesc afişe ilegal prin municipiu sunt amendaţi de agenţii din Compartimentul Afişaj Stradal.

Compartimentul Control Comercial verifică negustoria stradală, precum şi alte activităţi comerciale desfăşurate în oraş. Pe lângă aceste secţii, Poliţia Comunitară mai are pe organigramă un agent şi o patrulă de serviciu. În aria administrativă, Poliţia Comunitară are alte patru compartimente.

Totodată, orădenii trebuie să ştie că pot suna 24 din 24 la dispeceratul Poliţiei Comunitare, la numărul de telefon 0259.969 sau la 0800.800.518.