Practicantele celei mai vechi meserii din lume îşi pot găsi liniştea la bătrâneţe într-un azil fondat special pentru ele, taman de o fostă prostituată.

Casa Xochiquetzal este situată în centrul istoric din Mexico City şi constituie un refugiu pentru 23 de prostituate ajunse la vârsta pensionării. Însă de la deschiderea porţilor, în 2006, circa 300 de femei au găsit aici hrană, adăpost şi protecţie. Cele mai multe locuitoare ale casei au fost vândute în copilărie reţelelor de trafic de carne vie, precizează BBC, citat de Gândul.

Centrul a fost fondat acum cinci ani de către Carmen Munoz, ea însăşi o fostă prostituată. Femeia a fost impresionată de prostituatele în vârstă care dormeau pe străzi. După câţiva ani de lobby, aceasta a obţinut sprijin guvernamental şi primarul de atunci, Andres Manuel Lopez Obrador, i-a oferit o clădire dărăpănată din secolul al XVIII-lea, pe care a renovat-o şi a transformat-o în adăpost.

Singurele condiţii pe care trebuie să le îndeplinească femeile pentru a fi primite în centru sunt să fie trecute de 60 de ani, să fi fost prostituate şi să nu se poată întreţine singure. Cele care vor să mai practice cea mai veche meserie din lume sunt libere să o facă.

În 2010, un post de televiziune american, Vice TV, a realizat un film documentar despre acest subiect. Realizatorii au numit Casa Xochiquetzal "The House of the Setting Sun" (Casa Apusului de Soare). Aproape niciuna dintre prostituate nu mai are familie şi, din acest motiv, locatarele au format o comunitate foarte strânsă.