Poliţia Ecologică funcţionează în cadrul Poliţiei Comunitare din Oradea şi e constituită din cinci agenţi împărţiţi să supravegheze tot atâtea sectoare ale oraşului.

Agenţii verifică dacă străzile, zonele verzi şi rigolele au fost curăţate, verifică existenţa contractelor de salubritate, dar caută să afle şi dacă acestea sunt legale, adică dacă a fost declarat numărul real de persoane beneficiare.

Tot Poliţia Ecologică are atribuţia de a verifica dacă deşeurile menajere au fost ridicate de către operatorul de salubrizare, dar şi de a controla respectarea prevederilor privind condiţiile de ridicare, transport şi depozitare a deşeurilor.

Aceiaşi poliţişti supraveghează şi igienizarea malurilor cursurilor de apă, veghează la executarea deratizării, dezinsecţiei şi veghează la combaterea poluării fonice. În plus, identifică şi elimină bunurile abandonate pe domeniul public.

O altă atribuţie a agenţilor ecologici este aceea de a verifica şi soluţiona, în măsura competenţelor, sesizările privind nerespectarea normelor de protecţie a mediului, a surselor de apă, precum şi a celor de gospodărire a localităţilor.

Pentru sesizări, agenţii pot fi contactaţi la numărul de telefon al Poliţiei Comunitare: 0259.969.