Ce face Oradea turistică? Din perspectiva clasică a formelor de turism, în Oradea găsim turismul istoric (mai degrabă istorico-arhitectural): avem o cetate, arhitectură (cu accent pe Art Nouveau) și avem muzee. Dacă mărim puțin imaginea, ajungem la turismul balnear - cu Băile Felix și Băile 1 Mai - și la turismul de agrement, cu celebrul aquapark orădean.

Orașul nostru a devenit atât de popular în ultimii ani pentru că a încercat să scoată în evidență ce are mai bun de oferit: centrul istoric. A devenit un oraș-muzeu.

Într-un city-break, un turist trebuie să-și satisfacă nevoile vizuale (să vadă ceva ce poate posta pe Instagram), de cunoaștere (experiențe istorico-culturale, adică muzeul, teatrul etc.), gustative (locuri bune de mâncat), sociale (locuri unde poți bea ceva, poți participa la evenimente, unde dansezi) și nevoia de a nu face nimic, acel „dolce far niente”, să te oprești și să te reconectezi cu prezentul.

Oferă Oradea experiențe vizuale? Din plin. De cunoaștere? Clar... Gustative? Oioi! Și... lista se cam încheie. 

Nu trebuie să punem Oradea lângă capitale europene. În primul rând, pentru că vor veni turiștii cu așteptări de Viena și ar putea fi dezamăgiți. Apoi, pentru că în Amsterdam, după ce ieși de la Van Gogh, stai întins pe iarbă în parc, contemplând și savurând o cafea cu oamenii din jur. Pe când, la noi, Parcul 1 Decembrie este o glumă. 

Singurul loc central unde poți găsi o fărâmă din acea atmosferă este Parcul Libertății, cu lunca Crișului. De socializat și dansat, cam pauză. Se organizează anual evenimente, cum e Toamna Orădeană (Festifall), dar nu avem evenimente care vin dinspre comunitate.

Restaurarea unei clădiri, deschiderea unui muzeu durează 2-3 ani, dar să dezvolți social și cultural un oraș e un proces mai lung. Cei responsabili nu trebuie să ignore această parte vitală a turismului într-un oraș european.

Eu mi-am propus să mă implic și am început cu eOradea, o inițiativă prin care vreau să centralizăm digital ce poate oferi orașul. Dar Oradea trebuie să ofere mai multe...

Alex Trandafir
Ghid de turism

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!