În urmă cu o săptămână, BIHOREANUL i-a provocat pe cei patru pretendenţi la şefia instituţiei, candidaţii la funcţia de rector (Constantin Bungău şi Florian Bodog) şi pe cei înscrişi pentru cea de preşedinte al Senatului (Sorin Curilă şi Vasile Aurel Căuş) să ia public atitudine faţă de un caz flagrant de plagiat, semnalat de publicaţia noastră şi nesancţionat de Universitate.

Este vorba de cartea "Medical biophysics and electronic medical devices" (Biofizică medicală şi aparatură medicală electronică), semnată de profesoara de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Simona Cavalu, în care capitole întregi sunt copiate în bloc dintr-un volum al britanicului Martin Hollins - "Medical Physics" (Fizică medicală).

La o săptămână de la lansarea acestei provocări, cei patru candidaţi evită să dea un răspuns clar şi concret. Singurul care a transmis un punct de vedere redacţiei este Sorin Curilă, candidat la şefia Senatului universitar, însă nici acesta nu s-a pronunţat pe tema acestui caz, ci s-a rezumat să spună că va urmări "punerea în aplicare a rezoluţiilor stabilite de forurile abilitate".

De asemenea, nici Comisia de Etică a Universităţii din Oradea, unde chiar Martin Hollins a depus, prin avocat, o sesizare, nu a oferit încă un punct de vedere.

Din surse neoficiale, BIHOREANUL a aflat că provocarea lansată de ziar a pus, de fapt, degetul pe rană în Universitate. În timp ce numeroşi universitari aşteaptă cu interes să afle ce spun cei care le cer voturile, candidaţii n-ar prea vrea să dea răspunsuri, din considerente... electorale.

Dacă vor fi vehemenţi şi vor condamna plagiatul, ar pierde voturile universitarilor care se simt cu musca pe căciulă şi care, după cum se vede, nu sunt deloc puţini; dacă nu o vor face, se vor alege cu reputaţia de apărători ai hoţilor care comit cea mai ruşinoasă faptă din mediul academic.

Aspiranţii la şefia Universităţii mai au la dispoziţie această săptămână ca să-şi ofere răspunsurile, alegerile debutând lunea viitoare, cu votul din Senat pentru preşedintele forului. O zi mai târziu, pe 19 aprilie, la urne vor fi chemaţi toţi titularii Universităţii, pentru a-şi alege viitorul rector.

Citeşte pe această temă articolul: "Curăţenie în Universitate! BIHOREANUL le cere candidaţilor la şefia Rectoratului şi Senatului să ia poziţie în cazul de plagiat al medicinistei Simona Cavalu"