O orădeancă, mama unei fetiţe dintr-o clasă pregătitoare de la Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu şi, totodată, profesoară de franceză la o altă şcoală, a stârnit nemulţumirea părinţilor din clasa în care învaţă micuţa ei.

Mihaela Ichim a refuzat să dea bani pentru un cadou dedicat învăţătoarei şi pentru bunuri din clasă, aşa că ceilalţi părinţi i-au cerut să-şi mute copila în altă clasă!

Nu-ţi convine? Pleacă!

Revoltată de reacţia agresivă a părinţilor, Mihaela Ichim şi-a povestit păţania pe Facebook, relatând că scandalul s-a iscat pe grupul părinţilor de pe WhatsApp, unde a apărut ideea achiziţiei unui cadou pentru învăţătoare, cu prilejul zilei de 8 martie, dar şi a unor bunuri pentru clasă, mai precis perdele şi un alfabetar.

Mihaela a scris că nu va plăti niciun leu, iar alte mămici au fost deranjate. "Ar fi foarte bine ca pe viitor să nu mai avem aceste scandaluri. Să vă găsiţi altă clasă, unde nu este nevoie (n.r. să daţi bani), deoarece şi copilul dv. va învăţa cu acel alfabetar şi nu e normal ca unii să contribuie, alţii nu. Nimeni nu forţează pe nimeni. Cu siguranţă sunt clase unde nu e nevoie, mergeţi acolo", a fost răspunsul primit de mama care a refuzat să dea bani.

Şi alţii au reacţionat cu acelaşi ton. "Nu este corect, altul dă bani, altul nu" ori "Recomandarea mea este să se mute ori să se ducă personal la director să ceară dotarea clasei, să vadă când o va primi", au scris alţi părinţi, pe grupul de WhatsApp.

Conversaţie WhatsApp

"Vreau o Românie frumoasă!"

Reacţia părinţilor a intrigat-o pe orădeancă, mai cu seamă că ea însăşi este cadru didactic, la Colegiul Constantin Şerban din Aleşd, unde predă limba franceză.

"Nu am făcut-o din răutate, ci pentru că lucrez în învăţământ şi ştiu, după 17 ani de dăruire, că lucrurile se pot face şi altfel, nu doar stând cu mâna întinsă în faţa părinţilor. Avem proiecte europene, avem ONG-uri foarte implicate, care lucrează pe proiecte cu şcoli, avem sponsorizări, avem bani de la primării. Doar că lucrurile astea ar trebui făcute de cadrele didactice şi manageri gratis şi cu multe ore petrecute în fața calculatorului", a explicat Ichim.

În plus, a arătat ea, Codul de etică al personalului didactic le interzice dascălilor să primească cadouri de la părinţi.

"De ani de zile încercăm să schimbăm ţara asta, pentru că ne plângem de indiferenţa şi şpăgile care domnesc în toate instituţiile statului, dar noi, ca actori principali, nu facem nimic sau chiar contrariul. Să ajung să fiu "sfătuită" să-mi mut copilul în altă clasă e prea mult. Pentru mine şi pentru copilul meu. Ajunge, vreau o Românie frumoasă!", a scris orădeanca, pe Facebook.

A mai păţit-o...

Ulterior acestei discuţii, Mihaela Ichim a şi părăsit grupul de WhatsApp. "Am mai fost dată afară dintr-un grup de părinţii de la clasa fiicei mele mai mari, din acelaşi motiv, că am spus că nu vreau să dau bani. Acum am ales să ies singură din grup", a povestit mama, marţi, pentru BIHOREANUL.

Aceasta a declarat că nu ştie ca învăţătoarea să fi cerut respectivele perdele sau alfabetarul, dar este convinsă că atitudinea părinţilor este greşită. "Eu nu am auzit ca doamna învăţătoare să solicite acestea dotări. Nu aduc acuzaţii nici şcolii, nici cadrelor didactice. Dar nu mi s-a părut normală atitudinea părinţilor. Această atitudine aduce grave prejudicii de imagine nouă, cadrelor didactice", a spus orădeanca.

Scoasă la tablă

După ce postarea ei de pe Facebook a adunat numeroase comentarii şi reacţii, Ichim a fost chemată marţi la Şcoala "Nicolae Bălcescu". "Am avut o întâlnire cu directorul şcolii şi cu reprezentantul Primăriei în Consiliul de Administraţie al şcolii, un domn căruia i-am uitat numele şi care mi-a spus că prin postarea de pe Facebook am adus grave prejudicii şcolii", a declarat Ichim, pentru BIHOREANUL.

Mămica le-a explicat celor doi că a dorit doar să atragă atenţia asupra felului în care gândesc şi acţionează părinţii. "Am lăsat o cerere pentru conducerea şcolii, prin care solicit să rezolve problema atitudinii pe care o iau părinţii faţă de cei care refuză să dea bani. Dacă ei vor să strângă, foarte bine, n-am nimic împotrivă, dar să considere şi refuzul normal", a declarat Ichim.

Director: "Nu lipseşte nimic la clasă!"

Directorul şcolii, prof. Gheorghe Troie, a declarat pentru BIHOREANUL că dorinţa părinţilor de a cumpăra bunuri pentru clasă este nejustificată. "Există şi alfabetar în clasă, şi perdele, care chiar arată foarte bine. Nimeni nu le-a cerut absolut nimic", a declarat Troie.

Acesta a spus că marţi a avut o întâlnire cu părinţii din clasa respectivă şi le-a cerut să renunţe la atitudinea agresivă. "Nimeni nu poate cere nimănui să plece din clasă. Dezavuăm aceste atitudini", a declarat directorul.

Troie s-a arătat nemulţumit însă că părinţii îşi revarsă nemulţumirile pe Facebook înainte de a le discuta la şcoală: "Noi nu am avut la cunoştinţă această situaţie, nu ne-a transmis nimeni nimic".

Ulterior publicării acestui articol, directorul a transmis şi un comunicat de presă prin care precizează că nici asociaţia de părinţi din şcoală n-a avut legătură cu această situaţie şi menţionează explicit că nu se poate vorbi de un fond al clasei, "pentru că nu există". "Ne exprimăm regretul şi îngrijorarea că o şcoală de tradiţie din municipiul Oradea, cu rezultate notabile la învăţătură, este atrasă într-un scandal ce nu îi aparţine", se arată în comunicat.