Bursele de mobilitate Erasmus reprezintă o șansă pentru studenții români să descopere centre universitare din afara granițelor și, totodată, să fie independenți într-o țară străină, motiv pentru care această experiență nu ar trebui ratată.

O spune și o studentă a Universității din Oradea, care a relatat, în ziarul studențesc local Milenial, ce presupune o experiență Erasmus și la ce să se aștepte cei care primesc astfel de burse.

Antonia Szabo (anul II, Jurnalism) a fost studentă Erasmus în Grecia, la Universitatea din Salonic, o universitate care, în clasamentul mondial, este mai bine poziționată și decât Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În ziarul online milenial.ro, tânăra și-a relatat experiența, în două articole: unul dedicat înscrierii în program, o procedură în care studenta n-a primit prea mult ghidaj din partea Universității din Oradea, și un altul despre experiența propriu-zisă.

De pildă, tânăra a povestit că facultatea la care a învățat era vădit mai modernă decât cea de la Oradea („clădiri mai moderne și mai întreținute decât ale noastre”, cu table smart, videoproiectoare, rețele Wi-Fi și conturi Zoom premium pentru fiecare profesor), că examenele au fost mult mai ușoare decât acasă (ceea ce, bănuiește ea, are legătură cu faptul că era studentă Erasmus) și că profesorii au fost mereu la dispoziția studenților, așa cum se întâmplă și la Jurnalism la Oradea.

Studenta a oferit sfaturi prețioase și despre condițiile de cazare și cheltuielile pe care le-a avut, un detaliu important, dat fiind că studenții Erasmus trebuie să-și achite aceste cheltuieli din bursa pe care o primesc prin program (diferită pentru fiecare mobilitate). Antonia Szabo a mai precizat că, cel mai probabil, niciun student nu se poate încadra cu cheltuielile în suma primită prin program, așa că are nevoie și de economiile proprii sau de bani de la părinți.

Citește cele două articole pe site-ul milenial.ro!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!