Deşi au trecut mai bine de 10 ani de la intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, ce modifică fundamental principiul aplicării în timp a normei de procedură civilă, cei care nu sunt direct implicaţi în mecanismul judiciar nu sunt încă familiarizaţi cu actualele prevederi legislative, care diferă fundamental atât faţă de vechile reglementări, cât şi faţă de normele aplicabile şi astăzi proceselor penale.

În esenţă, începând cu 15 februarie 2013 vechiul principiu, potrivit căruia legea de procedură modificată se aplica imediat şi proceselor aflate în desfăşurare, a fost înlocuit cu principiul potrivit căruia legea de procedură sub care începe procesul este şi legea de procedură sub care se finalizează acel proces, indiferent de câte modificări legislative apar pe parcurs.

Noua regulă are un mare avantaj: faptul că nu se poate interveni politic într-un proces civil aflat în desfăşurare, care rămâne supus legii de procedură în vigoare la data înregistrării cererii de chemare în judecată. Totodată, presupune şi o stabilitate legislativă pentru că, altfel, un judecător ar trebui să intre în sală cu mai multe coduri de procedură, în funcţie de datele de începere a proceselor pe care trebuie să le judece.

Din fericire, se pare că legiuitorul nostru a înţeles importanţa acestui principiu, astfel încât modificări substanţiale ale Codului de procedură civilă în ultimii zece ani au fost relativ puţine prin raportare la "hemoragia legislativă" ce îi caracterizează pe "aleşii neamului".

Din păcate, însă, în materie penală, acest principiu nu a fost adoptat, Codul de procedură penală rămânând guvernat de "aplicarea imediată" a legii noi de procedură penală.

Ca atare, în materie penală, politicul are o mare marjă de apreciere cu privire la procesele în curs, existând numeroase situaţii în care prin legi modificatoare s-au creat sau suprimat căi de atac, ori s-a intervenit brutal în procese penale aflate în desfăşurare, schimbându-se regulile în timpul jocului.

Întrucât în materie penală nu există mari speranţe pentru adoptarea principiului care guvernează azi procesele civile, nu rămâne decât să sperăm că măcar în materie civilă acest principiu va dăinui, aducând stabilitate şi previzibilitate pentru cetăţeanul angrenat într-un proces.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!