Filozof, lector universitar şi totodată candidat PNL la Consiliul Local al municipiului, Mihai Maci îşi va lansa marţi cartea "Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe", la Universitatea din Oradea.

Volumul cuprinde textele scrise de Maci în ultimii ani pe platforma online Contributors, unde orădeanul a criticat argumentat sistemul de învăţământ preuniversitar, dar mai ales universitar, fără să se ferească să sublinieze amatorismul, impostura ori chiar incompetenţa universitarilor români. De asemenea, în carte este analizată pe larg şi problema plagiatului.

"Atunci când abdică de la menirea ei, şcoala nu e o simplă instituţie inerţială, ci una deformatoare. Şi nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învaţă că poate obţine note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remuşcări, cel care-şi copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenţii va şti că la baza reuşitei stă nu cunoaşterea, ci cunoştinţele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim şi aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel", scrie Mihai Maci în cartea sa.

Evenimentul va începe la ora 11, în Aula Magna, fiind inclus în cadrul unei dezbateri intitulate "Ce mai putem face?", pe tema "Universitatea izolată şi rosturile oraşului". Vor lua cuvântul la prezidiu autorul, dar şi rectorul Constantin Bungău şi primarul Ilie Bolojan.


"Asemeni ecologilor, care privesc natura ca pe un mediu indispensabil de supravieţuire şi cer stoparea poluării pentru ca urmaşii noştri să mai poată avea ce respira, şi Mihai Maci priveşte învăţământul ca pe un mediu de viaţă, indispensabil pentru viitorul naţiunii şi pus sever în discuţie de iresponsa­bilitatea distrugerii condiţiilor care fac posibile producerea şi reproducerea binelui comun. Vom dispărea, ne avertizează Maci cu vocea sa blândă, iubitoare şi încărcată de disperare" - H. R. Patapievici, despre cartea "Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe"