Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat, parţial, duminică, înainte să i se facă rău, un plan de măsuri pe care partidul de opoziţie îl propune pentru relansarea economică a României.

Programul "Repornim România" cuprinde multe ajutoare sociale şi tăieri de taxe, despre care Ciolacu susţine că ar putea fi finanţate "jumătate de la bugetul de stat, jumătate din fonduri europene".

"Iohannis şi Guvernul său nu au prezentat niciun plan de relansare economică, care să protejeze veniturile oamenilor, care să dea încredere angajaţilor şi pensionarilor că pot depăşi această criză. Insultele şi minciunile nu ţin de foame. Tot ce a aflat mediul economic de la preşedinte şi de la guvern au fost promisiuni, nimic concret. Guvernul nu mai are bani în buget pentru pensii şi salarii pentru că investitorii şi-au pierdut încrederea. Iohannis a început deja să vorbească de austeritate. Ne aşteaptă tăieri de pensii şi salarii. Iohannis a livrat doar răfuieli politice. Noi am întins o mână de dialog, dar Iohannis şi PNL nu pot să depăşească interesele elctorale. PSD vine azi cu Programul Repornim România. Măsuri şoc de susţinere economică. Nu vrem luptă politică sterilă. Avem un pachet de 28 de măsuri. Va costa mai puţin de 8% din PIB Pachetul de măsuri poate fi finanţat jumătate de la bugetul de stat, jumătate din fonduri europene", a spus Marcel Ciolacu într-o conferinţă pe care a susţinut-o la sediul partidului, fiind transmisă live pe reţelele de socializare. 

Principalele măsuri propuse de PSD, în programul "Repornim România", enumerate de G4media.ro:

- Acordarea sumei de 2.250 de lei timp de 3 luni pentru angajatori şi a sumei de 1.000 de lei pentru fiecare persoană care revină la muncă, tot pe o perioadă de 3 luni.

- Suspendarea impozitului pe venit, a contribuţiilor şi taxelor locale până la sfârşitul anului pentru companiile din sectorul turismului, transporturilor, horeca, cosmetică, profesii liberale, dacă menţin locurile de muncă

- O schemă de ajutor pentru ca oamenii să poată suporta facturile mai mari la energie si gaze

- Indemnizaţie de sprijin pentru o perioadă de 3 luni în valoare de 700 lei pe lună pentru gospodăriile cu venituri de până la 1.500 de lei pe lună şi de 300 lei pe lună pentru gospodăriile cu venituri de la 1501 la 2000 lei pe lună

- Eşalonarea obligaţiilor fiscale pentru firmele afectate pentru o perioadă de 6 luni, fără penalităti şi dobânzi

- Schemă de ajutor de stat în valoare de 500 de milioane de lei pentru susţinerea fermierilor care au fost afectaţi de secetă sau de pandemie
Suspendarea taxelor specifice în sectorul transporturi;

- Schemă de ajutor de stat pentru susţinerea turiştilor şi a operatorilor de turism care prevede acordarea de vouchere de vacanţă care pot fi folosite până la 31 decembrie 2021

- Stimularea investiţiilor în cele 31 de staţiuni balneare cu un buget alocat de 1 miliard de euro pe următorii 10 ani. 

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, nu a apucat să termine prezentarea măsurilor în conferinţă, căci i s-a făcut rău. A început să tremure şi s-a dezechilibrat, fiind susţinut de un bărbat care se afla în apropiere. 

Ulterior, Ciolacu a fost dus la Spitalul Militar din Bucureşti cu maşina de protocol, iar purtătorul de cuvânt al PSD a precizat că, după mai multe analize, a rezultat că Marcel Ciolacu nu suferă de vreo afecţiune, ci este sănătos. Surse citate de presa centrală arată că preşedintelui PSD i s-a făcut şi un test rapid Covid-19, care a ieşit negativ.

Medicii de la Spitalul Militar au spus că acesta a suferit o cădere de calciu.