Liderul Mişcării Verzilor Democrat Agrarieni din Bihor, Horea Vuşcan, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că este decis să scoată oamenii în stradă împotriva primarului, însă nu doar pe orădenii din Ioşia Nord, nemulţumiţi că trebuie să treacă de la serviciile Transgex la cele ale CET, plătind în acest fel mai mult pentru energia termică, ci şi pe alţi nemulţumiţi, fie că aceştia sunt împotriva eutanasierii câinilor, fie că se pronunţă împotriva demontării de către CFR a unei pasarele metalice din zona Gării.

"Ilie Bolojan are o viziune greşită cu privire la dezvoltarea municipiului, pentru că refuză constant dialogul cu cetăţenii pentru a afla ce vor ei. Cred că s-a închis într-un turn de fildeş de unde ia ce decizii crede el, fără a băga în seamă ce spun oamenii", a spus Horea Vuşcan.

"Noi suntem Oradea!"

Deşi săptămâna trecută anunţase un miting chiar de Ziua Naţională, pe platoul din faţa Primăriei, la ora desfăşurării conferinţei de presă Vuşcan nu primise încă răspunsul municipalităţii, astfel încât să ştie dacă evenimentul va avea loc sau nu. Detaliul nu l-a oprit, totuşi, să se laude că, indiferent de ziua pentru care Primăria va aproba mitingul, la acţiunea sa vor participa cel puţin 3.500 de orădeni.

"Noi suntem Oradea, şi nu cei care au funcţii", a spus, patetic, Vuşcan. "Primăria tergiversează să ne dea aprobarea pentru protest, dar nu va fi o problemă, pentru că indiferent de data la care se va aproba, noi tot vom ieşi în stradă", a clamat el.

Susţinere din toate părţile

Ca de obicei în ultima perioadă, liderul MVDA Bihor s-a prezentat în faţa jurnaliştilor flancat de o "armată" de nemulţumiţi. Este vorba despre locuitori ai străzii Ecaterina Teodoroiu, pe care Vuşcan i-a mai scos o dată în stradă, montaţi împotriva demolării de către CFR a pasarelei din zona Gării, dar şi contra proiectului unui drum expres care ar urma să fie amenajat în zonă.

De asemenea, alături de Vuşcan au apărut şi activişti ai Asociaţiei ProBikers, care acuză municipalitatea că a amenajat piste pentru biciclişti fără să ţină seama de părerile lor. "Au tras nişte linii pe asfalt care nu duc niciunde, peste care parchează maşini. Nu au pus în oraş nici măcar rasteluri suficiente, unde oamenii să-şi lase bicicletele", a spus şeful Asociaţiei Pro Bikers din Oradea, Mircea Crăciun.

Nu eutanasierii!

La conferinţa lui Vuşcan au mai fost şi reprezentanţi ai SOS Dogs, revoltaţi că, după apariţie noii legi privind câinii comunitari, primarul a declarat că municipalitatea va rezolva problema câinilor vagabonzi pe termen scurt prin eutanasiere şi pe termen lung prin sterilizare. "Dacă în Oradea se va decide eutanasierea, finanţatorul proiectului SOS Dogs Oradea, Robert Smith, directorul Fundaţiei pentru Protecţia Câinilor Comunitari din Anglia, ne-a spus că nu va mai da niciun ban Oradiei", a precizat Carol Lazar, preşedintele Fundaţiei SOS Dogs.

Încrezător, Vuşcan n-a ezitat să spună că la evenimentul plănuit de el vor participa nu mai puţin de 3.500 de oameni. "Pe Ecaterina Teodoroiu sunt 1.000-1.500 de oameni care sunt supăraţi pe ce se întâmplă în acea zonă (n.r. - deşi pe această stradă nu locuiesc atâţia oameni). Foarte mulţi vor veni din partea iubitorilor de animale, sunt deja 1.500 de semnături strânse împotriva eutanasierii. Şi biciclişti în Oradea sunt din ce în ce mai mulţi. La ultimul eveniment al ProBikers au fost 5-600 de oameni care au subliniat necesitatea unei viziuni noi asupra mobilităţii în Oradea. Toţi aceşti oameni ne vom aduna în faţa Primăriei dacă vom primi autorizaţia pe 1 Decembrie", a spus el. "Cred că va fi cel mai mare protest din Oradea de după 1989", a punctat Vuşcan.

Democraţia a murit!

Câteva ore după conferinţa de presă, însă, liderul MVDA a transmis presei locale că, în final, municipalitatea a hotărât ceea ce, de fapt, era previzibil de la bun început, şi anume că nu este permis un protest de 1 Decembrie, mai ales în faţa Primăriei, care nu e un loc autorizat pentru asemenea acţiuni şi, mai mult, era locaţia deja de mult planificată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale.

"Din păcate mitingul din data de 1 Decembrie nu a fost aprobat de către Primărie, pe motiv că "este interzisă desfăşurarea publică a două sau mai multe adunări publice distincte în acelaşi loc sau pe aceleaşi trasee". Din păcate, democraţia a murit! Nu uitaţi, pe solicitarea depusă la Primărie am trecut două amplasamente, primul în faţa Primăriei şi al doilea în faţa Prefecturii Bihor", a scris cu patetism Horea Vuşcan, într-o informare trimisă redacţiilor din Oradea.