Un detector de fum poate face diferența între viață și moarte, în cazul unui incendiu izbucnit într-un imobil și, chiar dacă în România nu este obligatorie montarea acestor dispozitive în locuințe, șeful ISU Crișana, generalul de brigadă Sorin Caba, le recomandă bihorenilor să investească în ele.

„Trebuie să conștientizăm rolul unui astfel dispozitiv, care odată instalat va putea să prevină fenomenele deceselor în urma incendiilor”, a declarat Caba, marți, în ședința Colegiului Prefectural Bihor în care a prezentat bilanțul activității ISU pentru anul 2023.

Inspectorul șef a precizat că, din discuțiile cu pompieri din Europa de Vest și din America, unde astfel de dispozitive sunt obligatorii în locuințele rezidențiale, eficiența lor este relevantă. Detectoarele sunt dotate cu senzori care generează un sunet de alarmă când sesizează fum și, astfel, avertizează asupra riscului de incendiu. Astfel, persoanele care sunt în interiorul clădirii află că sunt în pericol și se pot evacua.

Întrebat de prefectul Dumitru Țiplea dacă el are acasă asemenea dispozitive, Caba a confirmat. „Da, am montat asemenea dispozitive și la sediul ISU, și acasă”, a precizat generalul de brigadă, confirmând astfel că crede în utilitatea lor.

În magazinele de profil, detectoarele de fum costă în jur de 100 de lei, în funcție de firma producătoare. Montarea lor se face pe tavan și este destul de facilă.

Pe de altă parte, în aceeași ședință a Colegiului Prefectural a prezentat bilanțul pentru anul trecut și șeful Jandarmeriei Bihor, colonelul Bogdan Ioan, care a arătat că jandarmii au participat în 2023 la 6.530 misiuni, depistând 168 de fapte penale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!