Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor a transmis, miercuri, că în urma controalelor făcute înainte de Paşte la comercianţii de carne, ouă, vopsea de ouă, ciocolată, produse din cacao, figurine din ciocolată, produse de patiserie, vin şi peşte au fost date amenzi în valoare de 115.500 lei.

Potrivit informării CJPC Bihor, înaintea Paştelui au fost verificaţi 65 de operatori economici. Dintre aceştia, la 55 s-au constatat abateri.

De asemenea, potrivit informării, 926 de kilograme de produse în valoare de 15.788 lei au fost oprite temporar de la comercializare. A fost vorba despre produse de toate tipurile dintre cele controlate care fie nu aveau preţul, fie nu aveau toate datele de identificare afişate.

În schimb, au fost oprite definitiv de la comercializare 15 kilograme de produse în valore de 310 lei. A fost vorba de două kilograme de carne, care fusese recongelată, respectiv 13 kilograme de produse de patiserie care n-au fost păstrate în condiţii optime.

Nici de această dată, reprezentanţii CJPC Bihor nu au transmis numele magazinelor sau ale comercianţilor care au fost descoperiţi cu probleme.

Principalele nereguli constatate în timpul controlului tematic de Paşti au fost comercializarea unor cărnuri achiziţionate vrac şi porţionate în unitate, fără niciun fel de etichete cu elemente de identificare, comercializarea unor produse achiziţionate în Ungaria fără traducerea elementelor de identificare şi caracterizare, respectiv comercializarea unor produse cu elemente de identificare incomplete.

De asemenea, au fost emise sancţiuni şi pentru neurmărirea temperaturilor de păstrare – depozitare, neafişarea preţurilor de vânzare într-o formă vizibilă şi lizibilă, respectiv pentru utilizarea mijloacelor de măsurare care nu aveau efectuată verificarea metrologică.

Pentru orice fel de sesizare, bihorenii pot suna la numărul de telefon 0259-431.817 al CJPC Bihor.