Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor readuce în atenția angajatorilor măsurile pe care trebuie să le adopte în perioadele cu temperaturi extreme crescute, când temperaturile exterioare ale aerului depășesc 37 de grade Celsius sau, corelate cu condițiile de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Informarea vine în contextul în care, joi și vineri, județul Bihor se află sub cod roșu de caniculă.

În acest timp se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 şi 41 de grade, iar în nord-vest între 35 şi 38 de grade, au avertizat meteorologii.

Concret, potrivit OG 99/2000, angajatorii sunt obligați să asigure următoarele măsuri minimale:

- reducerea intensităţii și ritmului activităţilor fizice;

- asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

- alternarea efortului dinamic cu cel static;

- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare:

- asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;

- asigurarea echipamentului individual de protecţie;

- asigurarea de duşuri.

Dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive, angajatorii care nu pot asigura condiţiile antemenționate, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în OUG nr. 99/2000:

- reducerea duratei zilei de lucru;

- eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 și după ora 17,00;

- întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

- asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;

- asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

- trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.