Din această vară vor începe lucrările la transformarea străzii Vasile Alecsandri în zonă pietonală, urmând ca anul viitor acelaşi lucru să se întâmple în Piaţa Ferdinand şi pe strada Aurel Lazăr, a anunţat primarul Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, acesta a spus că municipalitatea vrea să aducă firme specializate care să investească în construcţia de parcări în oraş, pe care apoi să le administreze.

Licitaţie pentru Alecsandri

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, Bolojan a vorbit despre faptul că amenajarea unui centru istoric european este o prioritate în Strategia de Dezvoltare a Oradiei, document care va fi supus aprobării consilierilor locali pe 25 mai.

"Oradea trebuie să aibă un centru istoric european, în care să fie descurajată circulaţia maşinilor şi încurajată circulaţia pietonală, astfel încât oamenii să aibă toate condiţiile să socializeze, să stea la terase, să se plimbe în linişte, să circule cu bicicleta, bucurându-se de frumuseţile oraşului", a spus primarul.

În acest sens, edilul a enumerat câteva dintre proiectele municipalităţii şi stadiile în care se află acestea. Până săptămâna viitoare, de pildă, va fi publicată în SEAP licitaţia lucrărilor care vizează transformarea străzii Vasile Alecsandri în arteră pietonală.

Potrivit lui Bolojan, primele săpături ar urma să înceapă chiar în această vară şi, dacă nu există probleme sau contestaţii, urmează să fie finalizate anul acesta.

Tot pe strada Vasile Alecsandri sunt în curs mai multe licitaţii pentru reabilitarea faţadelor, o parte fiind realizate în parteneriate de tip public-privat, iar celelalte de proprietarii clădirilor.

Ferdinand şi Lazăr, pentru plimbări

Un alt proiect mai vechi al municipalităţii va fi pus în practică în curând. Este vorba despre transformarea în zonă pietonală a Pieţei Ferdinand şi reabilitarea zonei din spatele Teatrului Regina Maria.

"Ne propunem până în toamnă să avem indicatorii aprobaţi, iar în primăvară să începem lucrările. Un proiect important aici este reabilitarea clădirii Filarmonicii şi sper să existe implicarea Consiliului Judeţean în acest sens", a adăugat primarul.

De asemenea, şi strada Aurel Lazăr va deveni pietonală, astfel încât de pe strada Republicii să se poată ajunge la Cetatea Oradea şi pe varianta mai scurtă, pe pasarela pietonală din apropierea Parcului Libertăţii. Lucrările pe Aurel Lazăr ar putea să înceapă în primăvara anului 2018.

Reabilitări şi muzee

În aceeaşi conferinţă, Ilie Bolojan a vorbit şi despre importanţa reabilitării clădirilor din zona centrală. "În zone precum  Republicii – pietonal, strada Independenţei, Parcul 1 Decembrie, se lucrează la mai multe studii de fezabilitate de reabilitare a clădirilor. Venind dinspre Facultatea de Medicină spre centru, ne dorim ca, odată cu finalizarea parcării din strada Independenţei, să avem toată zona funcţională şi totul să arate bine", a spus edilul.

Acesta a precizat că municipalitatea lucrează şi la obţinerea finanţărilor pentru reabilitarea bastioanelor Cetăţii, precum şi că la finalul lunii iunie va fi lansată licitaţia pentru reabilitarea Casei Darvas La Roche, care va deveni Muzeu Art Nouveau.

Pe fonduri europene sau de la bugetul local se va realiza - în anii următori - şi Muzeul Masoneriei, iar din bani de la bugetul local va fi reabilitată sinagoga de pe strada Primăriei.

Vorbind  despre zona centrală, edilul a spus că lucrările din Pasajul Vulturul Negru – care trebuiau finalizate deja – vor fi gata "în câteva zile".

De asemenea, Bolojan a spus că urmează să aibă discuţii cu reprezentanţii Direcţiei de Ape Crişuri pentru începerea unei colaborări în sensul consolidării şi reabilitării malului stâng al Crişului Repede, între Podul intelectualilor şi fostul Centru de calcul.

Fără parcări pe şosele

Pentru ca centrul oraşului să fie unul dedicat pietonilor şi recreerii, municipalitatea are în plan amenajarea unor parcări în afara carosabilului şi, în paralel, desfiinţarea celor de pe şosele.

Parkingul de pe strada Independenţei – ale cărui lucrări au fost amânate şi tergiversate – va fi gata probabil anul viitor, iar primarul a menţionat în treacăt că acolo a fost schimbată firma proiectantă.

"Suntem în stadiu de avizare a documentaţie pentru parkingul de la fosta bază Voinţa şi ne pregătim să aducem la zi studiile de fezabilitate pentru parcarea din curtea Primăriei, să aibă o ieşire şi spre Tudor Vladimirescu. De asemenea, o parcare va fi şi pe strada Braşovului, lângă magazinul Crişul", a arătat edilul.

Bolojan a spus că face demersuri pentru a ademeni firme importante de parcări din Europa să investească în construcţia acestora în Oradea, ca apoi să le şi administreze.

"Căutăm o formulă să aducem unul dintre marii operatori de parcări europeni, APCOA, Interparking sau Vancy, să investească în această zonă de parcări", a spus primarul. În schimb, acesta a ţinut să precizeze că, dacă acest lucru se va întâmpla, politica tarifară ar fi stabilită tot de Consiliul Local.