Cercul de Cercetare Sociologică din cadrul Şcolii Doctorale de Sociologie a Universităţii din Oradea, coordonat de profesorul Adrian Hatos, a publicat un raport privind consumul cultural al elevilor de clasa a VIII-a din judeţul Bihor. Analiza a fost făcută de doctorandele Bea Gyarmatic şi Smaranda Cioban, pe baza datelor obţinute într-un studiu amplu, care a presupus chestionarea a 4.261 de adolescenţi bihoreni.

Documentul arată cât de puţin preocupaţi sunt adolescenţii de viaţa culturală. 30% dintre respondenţi nu au citit nicio carte în ultimele două luni, 37,7% din ei nu au fost la vreun muzeu în ultimele şase luni, iar 43,6% nu au mers la niciun spectacol de teatru ori concert simfonic.  

Raportul mai arată că, în ultimele şase luni, 37% din elevii de clasa a VIII-a au fost într-o singură excursie în afara localităţii în care locuiesc. 18% dintre ei petrec cel puţin o seară pe săptămână cu prietenii, 28,9% dintre ei merg cel puţin o dată pe săptămână la biserică şi 68% nu au fost niciodată la un club sau o discotecă.

În schimb, vestea bună este că tinerii sunt preocupaţi de sport: 47,6% dintre ei fac parte din organizaţii sportive. De asemenea, 41,4% fac acţiuni de voluntariat, iar 26,8% sunt preocupaţi de politică, participând la activităţi ale organizaţiilor de tineret ale partidelor.

În privinţa preferinţelor muzicale, raportul arată că 32,5% dintre elevii bihoreni de clasa a VIII-a ascultă muzică dance, 30,8% hiphop, iar 30,7% manele.

Cel puţin 80% dintre adolescenţi nu au participat în ultimul an la forme de educaţie non-formală, indiferent că au fost gratuite sau contra cost.

Din cei 4.261 de tineri intervievaţi, 57% locuiesc în mediul rural, 30% în Oradea, iar ceilalţi în alte oraşe mici din Bihor. 76% dintre respondenţi sunt români, 15,4% maghiari, iar 6,8% romi. Din totalul elevilor, 71% au avut 14 ani împliniţi la momentul la care au răspuns întrebărilor.